Vilka utmaningar står stål- och verkstadsindustrin inför när det gäller digitalisering och hur kan vi med hjälp av den samlade kompetensen inom 100 ICT-företag hjälpas åt att digitalisera stål- och verkstäderna i Hagfors? Med bakgrund till denna frågeställning bjöd Hagfors kommun och Compare in till Affärsarena i Hagfors den 27 maj för inspiration och workshops. 

Det senaste halvåret har Magnus Bårdén, Verkställande Tjänsteman på Compare, besökt väldigt många företag och har konstaterat att det finns en otrolig spetskompetens bland de 100 ICT-företagen som fler borde få tillgång till. Genom olika affärsarenor i Värmlands kommuner vill Compare matcha näringslivets behov med den ICT-kompetens som finns i Värmland. Affärsarenan i Hagfors är först ut.

Fiber och infrastruktur – ett hinder för att växa
Deltagarna fick diskutera kring utmaningar och hinder för Värmländsk industri. Ett av de stora hindren för att kunna växa ansågs vara avsaknaden av fiber. En annan faktor ansågs vara infrastrukturen och logistiken. 

– Utmaningen för oss är att bibehålla marknadsandelar och logistiska problem ställer till det.  Ibland kan leveranser ta två dagar extra och detta blir en avgörande faktor i vissa affärer, säger Anders Lindgren, Hagfors Vägstål. 

Utmaning att locka rätt kompetens 
Ett annat problem för tillväxt ansågs vara attityder och inställning till att driva företag. Även kompetensförsörjning ansågs vara ett problem då det gäller att skapa arbeten som lockar båda parter i ett par, samt att behålla kompetensen i kommunen. Det diskuterade även kring att kommunen måste vara attraktiv att bo och leva i. Här såg man möjligheter tillsammans med ICT-företagen att skapa fler, attraktiva jobb. 

Ta små digitala steg
Deltagarna fick också med sig lite inspiration. Jan Stenwall, Sogeti, talade om digitala trender och de utmaningar den digitala utvecklingen innebär för företag och företagsledare. 

– Vi är vana att veta allt och ha tillgång till allt och det gör oss kräsna. Vi är ständigt uppkopplade och tar med oss det digitala beteendet till jobbet vilket medför höga förväntningar från både kunder och anställda. Det är jätteviktigt med interna processer och rutiner. Det räcker inte med att införa ett system utan man måste jobba med arbetssättet genom hela processen, säger Jan Stenwall. 

Han menade också att företag borde börja med att se över sin affärsmodell och ta små steg i utvecklingsarbetet. Magnus Windhede, Prevas, betonade också detta då han berättade om deras arbete med att digitalisera Swedpaper i Gävle. 

– Det är viktigt att planera efter en ambitionsnivå som passar företaget. Genom att ta befintlig data och presentera den digitalt, går det att jobba smartare och ta klokare beslut, menade Magnus Windhede. 

Bra arena för samverkan 
Flera upplevde det positivt att träffas i ett första steg genom affärsarenan. Tillit och en förståelse för varandras verksamheter ansågs vara nyckeln till ett fortsatt arbete. 

– Det var intressant och kul att lyssna på hur de upplever sin situation idag och vart de vill. Via detta forum kan vi skapa förtroende för varandra och de kan ta hjälp av oss för att automatisera och digitalisera för att skapa affärsnytta, särskilt viktigt är det för mindre företag, säger Roger Wall, Swedwise. 

– Utmaningen ligger i vart man ska börja vid digitalisering. Vi vill kunna utnyttja rätt kompetens till rätt uppgift och därför var det bra att idag få ett ansikte på folk och höra mer vad de jobbar med, säger Helen Wehlin, Uddeholm AB.

Text och foto: Hanna Grevillius

Medverkade Compare-företag

  • Midpoint
  • Swedwise
  • Autotech
  • Westnordic
  • Sogeti
  • Prevas

Medverkade Stål- och verkstadsindustri

  • Autofric
  • Ekshärad Water Jet
  • Hagfors Finmekanik
  • Hagfors Vägstål
  • Uddeholm AB
  • Uddeholm Machining
  • Feroma
  • Valmet 
Jan Stenwall, Sogeti, talar om digitala trender.
Magnus Windhede, Prevas, berättade om deras och Westnordics arbete med att digitalisera Swedpaper i Gävle. 
Givande diskussioner om digitalisering och samverkan mellan ICT-företag och Stål- och verkstadsindustri i Hagfors. 

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss