Region Värmland och Karlstads universitet planerar för en stor satsning på forskning som ska stödja den värmländska regionala innovationsstrategin och därmed regionens näringsliv. Inom satsningsområdet ”Digitalisering av välfärdstjänster” driver Compare projektet NDHC (Nordic Digital Health Centre) vilket har som syfte att bygga upp ”en testbädd i verkligheten” för framtidens digitala välfärdstjänster. 

Under fredagen (20/11) hölls ett lunch-seminarium för Compare-företagare som vill vara med och bidra till innovationsdriven utveckling i offentlig sektor. Föreläsare var samverkansparterna Region Värmland, Karlstads Universitet, Landstinget och Compare.  

”Vi vill skapa en arena där akademi, företag och offentlig sektor kan samverka, skapa samhällsnytta och bidra till ökad tillväxt” inledde Magnus Bårdén verkställande tjänsteman på Compare om Compares roll i satsningen. 

Affärsmöjligheter genom Smart Specialisering

Från Region Värmland berättade Anders Olsson om Värmlandsstrategin och insatser som görs för regional tillväxt. I det arbetet har det tagits fram en särskild forsknings och innovationsstrategi med namnet: Akademi för smart specialisering, vilken är en avsiktsförklaring mellan Region Värmland och Karlstads Universitet för att stärka samarbetet mellan forskning och näringsliv, skapa arenor för att mötas samt möjligheter till att skapa gemensamma projekt. 

Att leverera vård på ett bättre sätt

”Vården kostar för mycket samtidigt som befolkningen blir allt äldre och kräver allt mer vad gäller god vård” sa Cecilia Karlsson, E-hälsostrateg på Landstinget.
”Vi måste börja se våra patienter som kunder, och att dessa är medskapare i processen mot en bättre levererad vård” 
Cecilia poängterade att den förebyggande vården kommer och är otroligt viktig, och att det är därför Landstinget deltar i Compares projekt NDHC. 
”Vi måste utgå från våra kunders behov och skapa möjligheter med digitalisering” avslutade Cecilia. 

”Vi vill med NDHC bidra till att offentlig sektor blir mer innovationsdriven”” sa Ulf Lidberg projektledare Compare. 
Syftet med NDHC (Nordic Digital Health Centre) är att i Värmland bygga upp en unik ”Testbädd i verkligheten” för framtidens digitala välfärdstjänster – en testbädd att prova, testa och utveckla nya arbetssätt och processer i offentliga verksamheter kopplats till innovationer, utveckling och utvärdering av informationstekniska lösningar. 
”Projektet ska underlätta klivet över det svarta hålet”, avslutade Ulf och syftade till produktutvecklingens utmaning i att inte fastna i idéer och prototyper.

Forskning och innovation

Sverige tappar gentemot Europa gällande forskning och innovation, och Europa tappar gentemot resten av världen. För att bryta denna trend har man på en Europeisk nivå sen en tid forskningsprogrammet Horizon 2020. 
”Horizon finns till för att nyttogöra forskning och på så sätt låta våra idéer hitta ut i samhället” berättar Håkan Spjut från Grants and Innovation office på Karlstad universitet. Karlstads universitet har varit mycket framgångsrika i arbetet kring Horizon 2020, och Håkan uppmanade fler företag att vara med.
”Det är viktigt för samhällsutvecklingen att vara med på denna samverkansresa då forskning och näringsliv hänger ihop”. 

Forskning och NDHC

Erik Wästlund från CTF vid Karlstads universitet, påpekade vikten av användarinvolvering och samverkan mellan akademi och näringsliv. 
”Vi har idag ett samarbete med Stamford i Karlstad, som hjälper oss att ta fram appar som handlar om platsbaserade tjänster i handeln” berättade Erik, som betonade att denna samverkan är av största vikt för att skapa värde för användarna. 
”På samma sätt tänker vi öka användarinvolveringen när det gäller forskning kring digitalisering av välfärdstjänster, ” fortsatte Erik 

Johan Garcia lektor på Datavetenskap på Karlstads universitet avslutade lunch-seminariet med att berätta om forskningens tre styrkeområde på Datavetenskap. Vid ett av forskningsområdena lät man sjukskötestudenter diagnostisera trycksår på distans. Fokus var på sjuksköterskornas förväntan innan och upplevelse efter diagnostiseringen. Det visade sig att sjuksköterskorna upplevde att de diagnostiserade bättre efteråt än de hade förväntat sig innan. 
”En viktig anledning till varför vi behöver testbäddar” summerade Johan.

Ett stort intresse bland företagen

Lunchen avslutades med att diskutera hur företagen kan vara med och bidra. Flera företag anmälde sitt intresse att vara med och bidra samt påverka forskningsinriktningen och NDHC i framtiden. 
”Vi kommer att engagera företag aktivt i projektet i kommande projektfaser” avslutade Ulf Lidberg. 

Om ni missade lunchen och vill veta mer om hur ni kan vara med och bidra till innovationsdriven utveckling i offentlig sektor, kontakta Ulf Lidberg, Compare 

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss