Gayathri Mudigonda är projektledare på den ideella föreningen Kodcentrum. Kodcentrum introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande med hjälp av kodstugor runt om i Sverige. I dagsläget för Kodcentrum dialoger med IT-gymnasiet i Karlstad för att starta upp en kodstuga i Karlstad i början av nästa år. Det kodcentrum nu behöver är volontärer som vill sammanlänka skola, akademi och näringsliv med sitt engagemang i en kodstuga.

Gayathri berättar mer Kodcentrum:

Vad gör Kodcentrum?
Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Det vi gör vi genom att driva kodstugor, anordna barnhack och innan årets slut lanserar vi även vår digitala plattform kodboken.se för att utöka vår tillgänglighet. Vårt syfte är att väcka intresse och nyfikenhet för programmering. Genom att göra barn och unga medvetna om koden bakom, och bredden av möjligheter med kod, vill vi stärka dem för att visa att alla kan koda! 

Som organisation ser en framtida värld där grundläggande kunskaper i programmering är en förutsättning för att ta del av viktiga samhällsfunktioner och – tjänster. Vår vision är en digital demokrati, ett samhälle där alla som vill kan bli aktiva producenter och inte bara passiva konsumenter av digitala tjänster, funktioner, spel och underhållning. Alla som får en introduktion till programmering idag kommer inte att bli utvecklare imorgon, men kommer få ökad förståelse för sin samtid. Att vi erbjuder något som är gratis är en demokratisk fråga då vi vill eliminera hinder som socio-ekonomiska faktorer. Vi har inga krav på förkunskaper, att deltagaren ska äga en egen dator och vi utesluter betalprogram och -tjänster. Det här är möjligt tack vare lokala partners som skolor, universitet, bibliotek som ställer upp med lokal och datorer. Det som slutligen får det att rulla är en otrolig ideell drivkraft hos individer från Skellefteå i norr och Göteborg i söder som ställer upp som volontärer i våra aktiviteter. 

Vad får deltagare göra i kodstugan? 
I våra kodstugor får barn och unga i åldern 9-13 år en termins introduktion (15 tillfällen) genom att på ett lekfullt och kreativt skapa animationer, spel och program i programmeringsverktyget Scratch, utvecklat av Lifelong Kindergarten Group vid MIT Media Lab. Scratch är speciellt utvecklat för de i åldern 8-16 år och bygger på centrala begrepp inom programmering och är ett blockbaserat , visuellt språk. Utan att sitta i ren syntax och förlora sig i felsökning av detaljer, kan våra deltagare tillgodogöra sig koncept och utveckla sitt datalogiska tänkande. Utöver att kodstugan är en meningsfull fritidsaktivitet efter skoltid blir den även mötesplatsen med vuxna förebilder som ställer upp som volontärer och handleder dem, på ett mer coachande och avslappnat sätt. Kodstugan är ingen kurs eller utbildning, utan är en välkomnande och sammanlänkande plats. 

Vad kan vi göra?
Idag har vi kodstugor på 10 platser och till våren kommer vi att utöka vår verksamhet till ytterligare några städer. Vi hoppas verkligen att Karlstad blir en av dessa nya uppstarter. Kodstugan skulle då få premiär i slutet på januari och vara på IT-Gymnasiet Karlstad, varje tisdag kl 17.00-18.00 – men det bygger på det lokala, ideella engagemanget som är förutsättningen att kodstugan blir av, blir stabil och ger barnen kontinuitet. 

Vem kan bli volontär? 
Våra volontärer har alla någon koppling till kod; de är allt från studenter till yrkesverksamma civilingenjörer, utvecklare inom olika områden, grafiska designers och även någon kärnfysiker. Gemensamt för våra ungefär 80 volontärer i hela Sverige är att de gillar sin sysselsättning och tycker att det är kul att programmera samt har pedagogiska erfarenheter eller ambitioner. Varje volontärgrupp består av 5-10 personer, beroende på kodstugans storlek. 

Vi vill att deltagare i kodstugan förstår att det inte spelar roll vem man är för att lära sig något nytt genom att möta vuxna som någon gång börjat på samma nivå som dem. En bra sak är att förstå att uppdraget som volontär i kodstuga handlar mer om att vara tålmodig och förstå hur man förmedlar något man kanske har djup kunskap om på ett roligt och okomplicerat sätt till en 10-åring än att vara världsmästare på att programmera. 

Hur anmäler man sitt intresse?
Vi har samma rekryteringsprocess för alla volontärer. Man fyller i en intresseanmälan för att bli volontär på vår hemsida och blir kontaktad av mig. Därefter hittar man tid för ett möte, fysiskt eller via Skype/FaceTime, och innan uppdraget kan börja på riktigt tittar vi på ett utdrag ur polisens belastningsregister som krävs när någon arbetar med barn och unga i en förening. 

www.kodcentrum.se #allakankoda #kodstuga @kodcentrum 

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss