”Motivation kan vara nyckeln till att agila metoder fungerar”, sade Tomas Jansson – doktorand i Informatik vid Karlstads universitet  – när han talade om agila metoder på ett  seminarium som arrangerades av CompareAkademien i samarbete med HumanIT vid Karlstads universitet.

Erfarenheterna av agila metoder för projektledning i informationsystemutveckling är till stor del positiva. Men verklig kunskap om hur, varför och i vilka sammanhang metoderna fungerar är svag.

”Vi vet att det fungerar – men inte varför”, konstaterade Tomas Jansson som är doktorand i Informatik vid Karlstads universitet.  På seminariet presenterade han den teori som forskningen baseras på och de möjligheter denna ger: ”Förstå och implementera agila metoder: Är motivationsteori nyckeln?”

Färska forskningsresultat om motivation och kreativa prestationer i projektarbete har visat på tydliga samband mellan konkreta ledningsarrangemang och problemlösning i verkliga situationer. Motivation har visat sig vara en nyckel. I Tomas Janssons pågående forskningsprojekt föreslår han att teori från sådana studier används för att förstå agila metoder och skapa stabilt stöd för implementering.

Tomas Jansson har sedan 10 år varit drivande i universitetets magisterprogram i projektledning. Tidigare arbetade han vid Ericsson, där han bland annat var ansvarig för upplägget av koncernens projektledarutbildningar och en av de två huvudförfattarna av PROPS.


Seminariet lockade ett 40-tal deltagare från både Compare-företag och Karlstads universitet.

HumanIT är ett mångvetenskapligt forskningscentrum som betonar ett användarperspektiv av information och kommunikationsteknologier (IKT) och arbetar i nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. HumanIT söker att öka uppskattning och användbarhet av IKT för människor i deras vardagsliv utan att kompromissa med rättigheter såsom integritet. Baserad på människors perspektiv fokuserar HumanIT på IKT-använding för att förbättra livsvillkor. Särskild uppmärksamhet riktas mot utvecklingsregioner samt IKTs roll och möjliga användningsområden i kris- och nödsituationer. Läs mer om HumanIT >>


Mikael Lundström (Compare) inledde seminariet.

CompareAkademien erbjuder – i samverkan med samarbetspartners – kompetensutveckling för Compare-företagen genom kostnadsfria frukostseminarier, lunchseminarier, worksshops eller andra former av föreläsningar. Läs mer om CompareAkademien >>

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss