Företagen behöver duktiga medarbetare i framtiden. Genom att hjälpa unga med sina matteläxor varje vecka ökar elevernas kunskaper och fler kan få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med matte. Birgitta Arnesdotter och Christian Sundeman (Elvenite) och Agni Rizk (Soleil IT) bidrar till detta genom att vara volontärer på Mattecentrum – en ideell förening som ger gratis hjälp i matematik till barn och unga.

Bilden: Agni Rizk (Soleil IT) och Birgitta Arnesdotter (Elvenite)

En gång i veckan – varje onsdag klockan 17-19 – finns Birgitta, Christian, Agni och andra mattevolontärer på Älvkullegymnasiet i Karlstad där 20-40 högstadie- och gymnasieelever får hjälp genom Mattecentrum.


 
”Vi vet att intresset i Karlstad är större än så – därför vill vi gärna ha fler engagerade volontärer så vi kan öppna minst en räknestuga till i Karlstad”, säger Birgitta Arnesdotter.
 
Hon hoppas att fler Compare-företag vill göra som Elvenite och Soleil IT – att stödja Mattecentrum genom att låta deras volontärer göra del av sina insatser på arbetstid.


 
”Alla parter vinner på detta”, enligt Birgitta, Christian och Agni som får stöd från sina chefer – Johan Gotting och Åsa Klevmarken (Elvenite) och Per Johansson (Soleil IT):
 
Volontärerna är inga mattelärare utan helt vanliga ingenjörer, studenter, projektledare, ekonomer som alla brinner för matte. ”Att lära andra gör att man lär sig själv – och att få hjälpa ungdomarna att få nya insikter ger så mycket tillbaka”.
 
Företagen bidrar till att få fler att utbilda sig till de yrkesroller som företagen efterfrågar och att de har rätt förutsättningar att klara utbildningen. ”Företagen tar ett socialt ansvar genom att uppmuntra sina medarbetare att dela med sig av sina kunskaper – exempelvis som mattevolontärer som kan ge eleverna en koppling till näringslivet och de mattekunskaper som behövs”.
 
Eleverna får hjälp med att utvecklat sina mattekunskaper. ”Matte är inte helt enkelt och det kräver oftast att man kontinuerligt räknar och utmanar sitt logiska tänk. Till mattecentrum tar eleverna med sig sina matteböcker, gör läxan, ställer frågor på det som läraren precis gått igenom, eller sådant som man missade sist på lektion”.
 
Samhället i stort vinner på att förbättra de svenska elevernas mattekunskaper. ”Med den teknikutveckling som vi har i dagens moderna samhälle, där teknik ofta bygger på avancerade matematiska modeller behöver vi mer än någonsin kvalificerade matematikkunskaper. Och får vi inte våra unga att intressera sig för matematik kan vi räkna med färre ingenjörsstudenter, alternativt lägre utbildningsnivå, men med samma stora efterfrågan på kvalificerad arbetskraft.


 

 
Mattecentrum är en politiskt och religiöst oberoende ideell förening som arbetar aktivt med att öka barn och ungas kunskap i och intresse för matematik – alla tjänster är gratis och öppna för alla. Föreningen grundades 2008 och i Mattecentrums öppna räknestugor får elever stöd och hjälp med matten varje vecka. Idag driver Mattecentrum 50 räknestugor i 24 städer från Malmö i söder till Luleå i norr. Via Mattecentrums internetbaserade pluggverktyg www.matteboken.se kan man med teori, räkneexempel och videolektioner få stöd dygnet runt. Här finns även ett forum där man kan ställa frågor.

Mattecentrum Karlstad: Sedan våren 2012 kan Karlstads högstadie- och gymnasieelever utveckla sina mattekunskaper genom Mattecentrum. Varje onsdagseftermiddag håller Mattecentrum öppen räknestuga för mellan 20-40 elever i lokaler på Älvkullegymnasiet.

Bli volontär: Mattecentrum söker alltid nya volontärer till räknestugorna. Volontärernas uppgift på Mattecentrum är inte att lösa uppgifterna åt eleverna utan att stötta dem så att de själva får en bättre förståelse och i framtiden bättre kan använda sig av de matematiska verktygen. Läs mer på mattecentrum.se >>

Elvenite
Tynäsgatan 10
65216, Karlstad

+46(0) 54- 15 01 15

info@elvenite.se

https://elvenite.se/

Soleil
Järnvägsggatan 2
65225, Karlstad

+46 (0)73 370 06 92

info@soleilit.se

http://www.soleilit.se/