Den 11 mars var det dags för årets andra Compare-lunch. Denna gång diskuterades Virtual Reality och Patrick Standfast från Innovation Park berättade om projektet The Great Journey. 

Hur framtiden kommer att se ut är det ingen som vet, men vi kommer att ta oss till platser vi aldrig tidigare varit på, varken IRL eller digitalt. Den digitala utvecklingen går fort och det är viktigt att Värmland är med och skapar den. Redan idag kan vi köpa VR-glasögon på Clas Ohlson för en hundralapp och se 360 graders filmer på Youtube. Om två år förväntas VR-tekniken ha 170 miljoner användare och år 2025 förutser experterna att VR-tekniken omsätter mer än Tv-branschen med sina 940 miljarder. 

– Vi har en stor möjlighet att ta en del av VR-utvecklingen, men frågan är vad det är vi vill göra och vilka som ska vara med, säger Patrik Standfast. 

Innovation Park bjuder nu in såväl enskilda programmerare som större företag till projektet The Great Journey.

– Vi vill utmana tio team på 100 kvm under tio månader. När tiden är slut hoppas vi ha två nya företag och åtta nya tillämpningar av VR-teknik, säger Patrik Standfast. 

Bakom projektet The Great Journey står Innovaiton Park, Sticky beat och Nordic games.

Digital diskussion
Under lunchen introducerade Compare ett nytt sätt att diskutera. Med hjälp av ipad från Macforum och verktyget Sparks från Glowbal Brain, fick deltagarna resonera i mindre grupper på frågan ”Vad gör vi för att ta tillvara på kraften i Virtual Reality?”. Sparks öppnade upp för en givande diskussion och interaktion då deltagarna gavs möjligheten att se de andra gruppernas  tankegångar och spinna vidare genom att kommentera eller gilla. Sparks-diskussionen utvecklades till ett nätverk av pratbubblor. 

En av idéerna på hur vi kan ta tillvara på kraften i VR var att ta hjälp av våra ungdomar och dra nytta av universitetet. Ett förslag var att ta upp det som ämne i utbildningarna, skapa skarpa projekt och främja den tekniska miljön genom ett VR-labb. Detta kan också skapa förutsättningar för de små företagarna med de stora idéerna. De innovativa idéerna var många och hur framtiden kommer se ut är det ingen som vet, men vårt sätt att kommunicera och träffas förändras ständigt. Eller som en deltagare uttryckte det ”till nästa lunch träffas vi genom våra VR-glasögon”. 

Länk till diskussionen i Sparks