Världen förändras och digitaliseringen skapar nya affärsmöjligheter. I onsdags mötte Ung digital idé cirka 40 unga vuxna från Forshaga och Kil som är nyfikna på att utveckla en idé till företag.

Inom 20 år har 53% av alla yrken försvunnit från arbetsmarknaden då allt fler yrken automatiseras. 

– Men detta innebär inte att jobb försvinner, utan nya typer av yrken behövs. Det innebär istället nya affärsmöjligheter och affärsmodeller uppstår, säger Fredrik Lindholm, affärsutvecklare i Ung digital idé. 

Att starta eget företag kan t.ex. vara en väg till arbete men vägen till att starta eget företag är sällan spikrak. Elin Tienvieri, affärsutvecklare i Ung digital idé, berättade om sin företagsresa. Hur hon gick från väg som pianist till att satsa på sin passion som massageterapeut.  

– Hitta din dröm, tro på din idé och bestäm dig. Det är viktigt att rannsaka sig själv och tänka igenom för vems skull du gör det du gör, säger Elin och fortsätter, ge dig själv en ärlig chans att lyckas. 

Ungdomarna fick även jobba igenom ”möjlighetskartan”, ett verktyg för att hitta sin egna idé utifrån sina intressen, erfarenheter och kunskaper. 

– Jag tyckte att föreläsningen var bra. Jag har haft idéer länge men nu vet jag att jag kan fullfölja idéerna. Nästa steg blir att ta reda på varför jag vill göra det och ta tag i det, säger Pontus Engqvist, Forshaga. 

Workshopen arrangerades av Ung digital idé, Arbetsförmedlingen och Värmlands framtid. 

Bild och text: Hanna Grevillius