Närmare 70 IT-studenter var på plats på senaste SNITS-lunchen på Karlstads universitet. Månadens värd var Stamford som delade med sig av erfarenheter och utmaningar i arbetet med att vidareutveckla stora skräddarsydda affärssystem, vissa av dem som varit i drift i över 20 år.

Stamford i Karlstad grundades 1990 och har utvecklas från ett renodlat konsultföretag, till ett företag med produktinriktad verksamhet. Produkterna består främst av branschanpassade lösningar för fastighetsbolag, detaljhandel och butik med kunder som tex Coop, HSB och Beijer Byggmaterial.

– Sedan hösten 2016 har vi även ett kontor i Stockholm med mer konsultinriktad verksamhet mot försäkring och offentlig sektor. Idag är vi ca 50 anställda i Karlstad och Stockholm, säger Robin Staxhammar, från Stamford.

Robin Staxhammar och Daniel Bergstam från Stamford var på plats på SNITS-lunchen. De delade med sig av sina erfarenheter vad som krävs för att arbeta med ett stort skräddarsytt system. Och några av de utmaningar som de sett under åren är val av system och vikten av att det ska vara skalbart. Även utmaningen med att kombinera gammal och ny källkod samt renovering, så kallad Refactoring, av källkod.

– System som varit i drift i över 20 år skulle man vilja göra om men det går inte, här gäller det att som projektledare och utvecklare ta höjd för vissa saker, säger Robin. En annan viktig del är grunddokumentation, vår erfarenhet av det är att det oftast släpar. Det vi utvecklade för 20 år sedan är inte dokumenterat på samma sätt som idag. Här gäller det att hitta rätt nivå av dokumentation.

Vikten av att testa
Men det som Robin nämner som den allra viktigaste punkten är att testa.

– Det gäller att få till bra rutiner kring test innan man börjar. Idag har vi flera personer som bara jobbar mest test hos oss, säger Robin.

Säkerhet blir en allt större punkt
Viktiga egenskaper som en nyutexaminerad student bör ha för att klara av jobbet på Stamford menar Daniel är social kompetens och riktigt vass på att programmera. Alla utvecklare har kontakt med kunder och då gäller det att vara kundvänlig. På frågan om vilka utmaningar de ser framåt svarar Daniel säkerhet.

– Om vi blickar framåt 5 år så kommer säkerhet bli en ännu större punkt att tänka på vid utveckling, för oss och hela branschen. Det gäller att hänga med i utvecklingen både vad det gäller nya krav och utvecklingsversioner.

SNITS ger studenter en bra start i karriären
SNITS är en samverkansgrupp som möjliggör utbyte mellan företag, Karlstads universitet och IT-studenter. Vi ordnar studiebesök, gästföreläsningar, frukostmöten, mentorsverksamhet, praktikplatser och examensarbeten.

Läs mer om SNITS här

Stamford
Tynäsgatan 2
65216, Karlstad

+46(0) 54- 137990

info@stamford.se

http://hem.stamford.se/

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss