Bildtext: Anton Knudsen och Johan Gotting från Elvenite gav jobbtips till universitetsstudenterna. 

Vi är i mitten av vårterminen och flera av IT- studenterna vid Karlstads Universitet tar snart sin examen. De frågor som många av studenterna ställer sig efter flera års studier är; vad förväntas av mig när jag ska söka jobb? Har jag tillräckligt med kompetens? Hur kan jag som nyexaminerad stå mig i konkurrensen? Johan Gotting, CEO, och Anton Knudsen, Business Analyst, från Elvenite inspirerade och vägledde studenterna under gårdagens SNITS-lunch.

Att börja söka jobb som nyutexaminerad kan kännas tufft då man konkurrerar med andra med lång erfarenhet. Men Anton menar att man ska fokusera på sina personliga styrkor och inte bara fokusera på sina studiestyrkor. 

– Universitetet ger en bra grund att stå på där kunskaper kring problemlösning, analysförmåga m.m. är bra att ha med sig oavsett inom vilken bransch ni sen hamnar.  Det man behöver lära sig om ett yrke lär man sig sedan på arbetsplatsen, säger Anton. 

Johan betonar entreprenöriellt tänkande som en viktig faktor för att komma in på arbetsmarknaden. 

– Det handlar mycket om nyfikenhet och en vilja att lära sig saker. Det är ett ständigt lärande och ser vi att ni har viljan så är vi beredda att satsa och utveckla. På Elvenite jobbar vi mycket med vår värdegrund och det är viktigt att våra medarbetare delar vår syn då det präglar hela vår företagskultur, säger Johan. 

Anton är själv relativt nyutexaminerad och berättade om sina tankar och tips för studenterna. Han är själv ett exempel på att man kan jobba inom en annan bransch än vad man är utbildad inom. Han har en examen som civilingenjör inom industriell ekonomi, har jobbat på Rolls Royce och har nu bytt inriktning och varit på Elvenite snart ett år. 

– Allt som du gjort är en erfarenhet och kan du peka dig på vad du lärde dig på tidigare jobb så är det värdefullt. Det kan även handla om att du varit lagkapten i ett fotbollslag, sådant visar vilken person du är och vad du kan. Jag kunde inget om IT men det handlar mer om vilken person man är och hur man tar sig an olika problem, säger han.

Det viktigaste tipset som Anton och Johan skickar med studenterna är att vara noga med att det är de som väljer arbetsgivare och ställa sig frågorna; vad vill jag göra och vad är viktigt för mig i ett arbete, är det lönen, kollegorna, att göra karriär?

– Gör research och ta reda på vilka företag som finns därute och se vart du kan bli ditt bästa jag. Hör efter med personer i företaget om vilken kompetens de söker och vad du kan bidra med. Den viktigaste biten är att fokusera på dig själv och vad du vill göra, säger Anton. 

– Fundera inte bara på val av arbetsgivare utan också om ni delar företagets värderingar och om det finns schyssta utvecklingsmöjligheter, säger Johan.  

Elvenite är specialister inom ERP och Business Intelligence. Hur ser anställningsmöjligheterna på Elvenite ut? 

– Vi har behov av flera olika kompetenser framöver och anställer gärna tjejer hos oss då endast 22 % är kvinnor inom IT-branschen, säger Johan. 

Bildtext: Anton Knudsen undersökte hur många av studenterna som visste vad de ville jobba med. Ungefär hälften svarade att de hade lite koll men att det fanns många olika saker som de kunde tänka sig.