Många förstaårsstudenter deltog under den årliga IT-middagen som arrangeras av samverkansgruppen Snits, samverkan näringsliv och IT-studenter. IT-middagen är läsårets startskott för de aktiviteter inom Snits som arrangeras för att hjälpa studenter och företag att komma i kontakt. 

Enligt en handuppräckning var deltagarna vid IT-middagen övervägande förstaårsstudenter och enligt Johan Eklund, ansvarig för snitsgruppen, så är det mycket positivt.

Att många förstaårselever deltar vid IT-middagen borgar för att de även framöver väljer att delta vid Snits olika arrangemang. Det i sig är viktigt för att vi ska kunna bidra till ökad kontakt mellan studenterna och näringslivet, vilket är syftet med arbetet inom Snits.

Även i år var IT-middagen fullsatt med studenter som läser ett av de IT-relaterade program som erbjuds vid Karlstads universitet. Under middagen fick de träffa medarbetare från de tio regionala IT-företag som finns representerade i snitsgruppen. De fick också lyssna till och inspireras av Victor Isaksens erfarenheter från sitt yrkesliv. Viktor pratade om betydelsen av att brinna för det man jobbar med, att följa sin känsla och längtan och, i de fall det finns möjlighet, låta lusten få leda ens yrkesval. Avslutningsvis bjöds deltagarna på middag där de fick möjlighet att samtala närmre med de företagsrepresentanter som deltog.

Det finns många goda anledningar för studenter att nätverka med representanter från näringslivet. Först och främst så kan det vara en möjlighet till drömjobbet efter studierna men det kan också öppna dörrar för intressanta projektarbeten och examensarbeten i kontakt med ett företag, säger Johan Eklund. Kontakten med företagen kan också vara en hjälp för att ta reda på vad man vill göra både under och efter studietiden. 

Snits, Samverkan Näringsliv och IT-studenter, är en samverkansgrupp kring IT-utbildningarna vid Karlstads universitet. Snits ordnar studiebesök, gästföreläsningar, frukostmöten, mentorsverksamhet, praktikplatser och examensarbeten för IT-studenterna vid universitet. 

Snitsgruppen består av representanter från lokala IT-företag, Compare, avdelningarna för Informatik och Datavetenskap vid Karlstads universitet samt studentföreningen LINDA. Läs mer om Snits!


Mellan mingel och middag fick studenterna genomföra en tipspromenad och svara på frågor om de tio företag som finns representerade i snitsgruppen och som deltog under IT-middagen.


Mingel med studenter och företagen som deltog.

Text & foto: Maria Wahl, Karlstads universitet.