Tack vare delfinansiering från KK Stiftelsens utlysning Rekrytering 20 kan Karlstads universitet nu inrätta fem nya tjänster inom Datavetenskap. Målet med KK Stiftelsens utlysning är att högskolor och universitet ska kunna bygga starka profilerade kunskapsmiljöer som samproducerar forskning och utbildning med näringslivet.

– Det känns väldigt roligt att Karlstads universitet får den här möjligheten. Det handlar om digital spetskunskap inom framtidsområden. En höjd kompetensnivå på Karlstads universitet bidrar också till att höja kompetens inom näringslivet och hela regionen, säger Mikael Holmgren, ansvarig för kompetensfrågor på Compare.

Stöttas av Compare

Compare har i ansökan gett sitt stöd till tre av tjänsterna, bland annat två nya lektorstjänster. En inom AI, maskininlärning och data science och en inom operativsystem, realtidssystem och IoT.

– Genom att stärka och bredda vår kompetens inom dessa områden ser vi också möjligheten att hitta nya potentiella samarbetspartners som har behov av dessa lösningar, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

Finansieringen från KK-stiftelsen innebär också att den internationellt erkände privacy- och cybersecurity-experten Dr Jaap-Henk Hopeman kommer till Karlstad som gästprofessor på deltid under ett år. Han kommer bland annat att kunna bidra till forskning om säkerhet och integritet kopplat till de digitala hälsotjänster som utvecklas i DigitalWell Arena.


Jaap-Henk Hoepman gästar Karlstad under ett år. Foto: Robert v.d. Molen

Här är tjänsterna som skapas med hjälp av KK-stiftelsens stöd:

  • En lektor inom AI, maskininlärning och data science.
  • En lektor inom operativsystem, realtidssystem och Internet of Things, IoT
  • Jaap-Henk Hoepman, Radboud University och Groeningen University, tillträder som gästprofessor inom säkerhet och personlig integritet.
  • Simone Ferlin, från Ericsson, är ny adjungerad lektor inom datadriven nätverksoptimering.
  • Johan Garcia från datavetenskapsprogrammet får en adjungerad tjänst hos samarbetspartnern Icomera, som utvecklar mobil internetuppkoppling för kollektiva transportmedel.

Mikael Holmgren

Kompetens- och medlemsfrågor

+46 (0)70 354 76 61
mikael.holmgren@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se