Opsio hoppas kunna börja provisionera svenska Amazons tjänster innan året är slut. I detta nu håller Amazon Web Services (AWS) på att bygga tre datacenter á 300 000 kvm i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. En investering på en miljard kronor! Ja, du förstår ju vilken enorm satsning det är och vad det kommer att innebära för Sverige. Inte bara gällande framtidens IT-lösningar utan även för Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. Amazon väljer att etablera sig i Sverige på grund av det innovativa affärsklimatet men också på grund av att vårt utomhusklimat som är fördelaktigt för deras datacenter.

Darren Mowry, tidigare regionchef för Amazon i Sverige (numer startup & venture capital i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika) säger i en tidigare intervju med Computer Sweden IDG.

”Vi har höga ambitioner och mål för den här regionen. Vi vet att det finns mycket duktigt folk att anställa här. Dessutom kommer 53 procent av energin i Sverige från förnybara källor, och det passar bra med vår ambition att ha 100 procent förnybar energi.”

Han har rätt! Det finns mycket duktig kompetens i Sverige och det behövs för att svenska företag ska kunna tolka och använda deras tjänster. Jag ser framför mig att både stora och små företag i Sverige kan komma att dra nytta av Amazons tjänster. På Opsio ser vi en stor tillväxt och vill vara där när det händer. Just nu ser vi till att ha certifieringar och kompetens som Certified Cloud Practitioner, Certified Solutions Architect, AWS Certified Developer och Certified SysOps Administrator för att kunna hjälpa våra kunder när de vill ta steget in I framtiden och AWS.

Om du funderar på att migrera din IT-miljö till AWS så är arkitekturen superviktig. Se till att en certifierad AWS-arkitekt skapar din AWS-plattform för att på det mest effektiva sättet möta dina affärsbehov. Jag vågar lova att detta kommer att betala sig snabbt. En kontrollerad och säker migration är A och O.

Vem kommer att bli först med att hoppa på AWS-tåget då? Jag tror att det är speciellt utvalda företag av Amazon som kommer att driva hela PR-tåget men jag tror också att spelbranschen kommer att vara snabba in. Sen återstår det att se när den offentliga sektorn vågar ta steget. Offentlig sektor har tidigare varit begränsade att arbeta med Amazon efter som de verkat i utlandet. Sverigelanseringen öppnar upp för dem att ta del av fördelarna med Amazon.

Darren Mowry har trots ny tjänst valt att stanna i Sverige. AWS hyllar den svenska startup-scenen. Han menar att Sverige sticker ut gentemot andra länder, vilket vi gör. Han upplever att Sverige är annorlunda och duktiga på att få fram lönsamma bolag. Darren säger i en annan intervju med Computer Sweden IDG att Sverige är ett bra land att testa AWS-tjänster i.

”Just nu är det lite av en perfect storm. Det må vara ett litet land sett till befolkning, men det är verkligen stort sett till innovation. Och historiskt sett är det ett exportland, så man är vana att bygga här och sälja någon annanstans. Det är ett bra land att testa i. Funkar det här, kan man ofta ta det ut i världen.”

Han berättar också att AWS ingått partnerskap med acceleratorer och inkubatorer. De har anställt duktiga riskkapitalister för att lyckas med Sverigesatsningen. Lyckade startups hjälper Amazon att lyckas. Jag såg att de bland annat marknadsför Svenska Bambora som en framgångssaga. De har med hjälp av molntjänsten AWS ökat en omsättning på 700 miljoner till runt 2 miljarder kronor på några år och är nu verksamma i 65 länder. Det är troligtvis den nya tekniken och plattformen som gör att de kan växa så fort. 3000 nya kunder varje månad kräver en bra och tillförlitlig molnplattform. Jag är ganska säker på att Bamboras vd Johan Tjärnberg är nöjd med sitt beslut att gå till Amazon – de har hjälpt hans företag att växa explosionsartat. Med Amazons tjänster slipper de ha ett datacenter i varje region som hade varit svårt för honom eftersom de finns i så många länder. Största fördelen som jag ser det är att man slipper leta efter bra och erfaren IT-kompetens. Amazon och deras partners har den kompetensen som företagen behöver.

Så varför tvekar företag att gå över till Amazon? Jag kan nämna en massa saker men den största orsaken, vad jag tror, handlar om själva migrationen. Utan rätt hjälp och AWS-partner kan det bli både kostsamt och tufft. På Opsio ser vi till att beräkna den totala migrationskostnaden och hålla den samtidigt som vi tar våra kunder i hand för att få det att fungera vid flytten och efter. Vi har kommit fram till att ”en magisk support” är företagens bästa vän. Vi vill att allt ska fungera oavsett vad som händer, när det händer – 24 timmar om dygnet, hela året.

Ja, man blir ju sugen på att dra igång… Nu väntar vi bara på att Amazon skall släppa ett datum för öppningen i Sverige då vi kan börja att hjälpa företag att ta steget mot ännu större framgångar. Tålamod är inte min bästa sida. Hörs då!

Hälsningar
Gunnar Grosch
Cloud Evangelist – Opsio
gunnar.grosch@opsio.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss