Lumine är ett nytt Compare-företag som bidrar till att sänka energikostnaderna i datorhallar genom att ersätta traditionella lysrör med LED-belysning.

”LED-belysning drar mindre energi och alstrar mindre värme men ger ändå mer ljus än lysrör”, förklarar Hamid Yousefzadegan – VD på Lumine som nu testar belysningen i en av Compare Testlabs datorhallar på Sätterstrand.

Light Emitting Diode (LED) är en lysdiod ”som utstrålar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning”, enligt Wikipedia. Lysdioder har länge använts som indikatorlampor för olika elektriska apparater och på displayer, men i och med utvecklingen av nya och ljusstarkare sorter kan de även fungera som belysning som kan ersätta glödlampor.

”Vi vet sedan tidigare att LED-belysning i en datorhall som den på Sätterstrand kan sänka energikostnaderna med uppåt 70.000 kronor om året”, berättar han: ”Genom möjligheten att kunna testa det kan vi nu få detta bekräftat samtidigt som vi får veta mer exakt hur mycket energiförbrukningen kan minska”.

Energiprojektet SÄPOS (Sätterstrand Power Savings) var också en av anledningarna till att Lumine blev intressentföretag i Stiftelsen Compare Karlstad. ”Vi vill gärna vara delaktiga i energiprojektet samtidigt som vi ser intressanta möjligheter till samarbeten med andra Compare-företag”, säger Hamid Yousefzadegan som grundade företaget i Karlstad redan 1992.

Lumine är leverantörsoberoende totalleverantör av högkvalitativa och energisnåla ljuskällor som lagerhåller och marknadsför allt från energisparlampor och halogenlampor till speciallampor baserade på LED.

Sedan 2000 utvecklar och designar Lumine egna energisnåla lampor under varumärket Lumine som tillverkas av samarbetspartners i Kina och Iran som har mycket höga kvalitetskrav på sig. ”Vi utför alltid stickkontroller av dessa produkter och vid behov allkontroll”, betonar Hamid.

Sedan 2004 arbetar Lars-Göran Persson – tidigare divisionschef för Ericssons mikroelektronikavdelning – tillsammans med Hamid Yousefzadegan med utvecklingen av de nya energisnåla LED-lamporna.

”LED-lampor har många miljöfördelar – de kräver 90–95 procent mindre energi än vanliga glödlampor, de innehåller inget kvicksilver, ger ingen UV-strålning, har bättre prestanda och längre livslängd”, förklarar Lars-Göran som tillägger att det också finns utmaningar: LED behöver ren likspänning.

Lysdioder har ett högre inköpspris än flera alternativ – men de kräver mindre energi och har längre livslängd: 35.000 – 50.000 användbara timmar jämfört med en glödlampa (ca 1.000 timmar), en halogenlampa (2.000 – 4.000 timmar) och en bra lågenergilampa (upp till 15.000 timmar).

”Räknar man in hela driftskostnaden är de mer konkurrenskraftiga än andra lampor vilket blir allt viktigare för allt fler”, konstaterar Hamid Yousefzadegan som ser mycket stora affärsmöjligheter för de nya LED-lamporna.

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss