Founder Institute, med säte i Silicon Valley, är världens största ”pre seed startup accelerator”. Sedan 2009 har de stöttat över 4 300 entreprenörer i att starta sina verksamheter. Över 1 000 deltagare från hela världen sökte till programmet, varav bara 118 antogs.

Under 16 veckor får de genomgå en stenhård, strukturerad process kring hur man bygger en venturefond. Och direkt utbildningsledarna inte tror att fonden kan realiseras får man lämna programmet.

– Vi jobbar tillsammans med andra internationella arbetsgrupper, som är i samma fas som vi, och får input från några av de vassaste företagsbyggarna i Silicon Valley, säger Lina Svensberg, processledare för kommersialisering och entreprenörskap i DigitalWell Arena.

Ska bygga högkvalitativ accelerator

Uppgiften i VC Lab är att bygga en venturefond kopplat till ett verkligt case. För Lina Svensberg och Stefan Skoglund innebär det att bygga en fond som finansierar en högkvalitativ accelerator inom DigitalWell Arena. Arbetet sker tillsammans med den norska samarbetspartnern Xplorico, som tagit initiativ till det nu pågående programmet.

Acceleratorn ska ge företag och entreprenörer de allra bästa förutsättningarna att skapa digitala hälsotjänster som är skalbara och kan bli kommersiellt framgångsrika. Ambitionen är också att den ska knyta ihop Värmland med Osloregionen och vara igång redan nästa år.

– Det kan vara ett sätt att ge svenska och norska företag tillgång till varandras marknader, men också att få in högkvalitativa startups från hela Norden och Baltikum till en accelerator i Värmland med platser även i Oslo. Det ger förutsättningar för både tillväxt och ett inflöde av kompetens, säger Lina Svensberg.

Testbäddar lockar investerare

David Holm, delägare i Xplorico, anser att nyckeln för acceleratorn är att den har tillgång till testbäddar för digitala hälsotjänster i både Sverige och Norge. Inte minst Värmland som en port till EU tror han kommer att attrahera norska investerare.

– Det ger möjlighet att skapa internationella testbäddar med potential för betalande kunder. Det är vanligtvis väldigt svårt att åstadkomma, men har ett väldigt stort värde för investerare, säger David Holm.

Enligt David Holm är stöttningen en accelerator kan erbjuda startups helt avgörande för deras möjligheter att lyckas:

– Enligt Marmers Stages, en vedertagen metod för att utvärdera startups, tror 76 procent av alla startups att de är redo att skala upp sin produkt eller tjänst, när de i själva verket inte är det. En prematur skalning får ofta katastrofala följder. Vi kan se till att startups får förutsättningar att skala upp på riktigt.

Om planerna går i lås skulle det innebära ett stort steg för det värmländska näringslivet, anser Stefan Skoglund, digital affärsutvecklare på Compare:

– Värmland behöver mer startups och mer riskkapital, den här satsningen kan göra det möjligt. Och kopplingen till Norge är ju fantastiskt spännande!

Här hittar du mer information om DigitalWell Ventures samt kontaktuppgifter.

Lina Svensberg

Process Leader, Entrepreneurship & Commercialization

+46 (0)761 37 97 68
lina.svensberg@compare.se

Stefan Skoglund

Digital affärsutvecklare

+46 (0)706-07 08 67
stefan.skoglund@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ ossAnmäl till nyhetsbrev!