Seminariet om nätverksemulatorn KauNet från Karlstads universitet – som nu finns tillgänglig för företag på Compare Testlab – blev ett givande möte mellan akademi och industri.

”KauNet har hittills bara använts av forskare vid Karlstads universitet och andra internationella forskningsinstitut – därför vill vi gärna hitta mer industriella tillämpningar”, sade representanterna för Karlstads universitet på seminariet.

”KauNet är en avancerad nätverksemulator med stor potential – därför vill vi gärna hitta användningsområden som kan stärka vår konkurrenskraft”, sade representanterna för de fem företag som deltog på seminariet (Veriscan, Telia, Midroc Automation, Tieto och Xeratech).

KauNet är en avancerad nätverksemulator från Karlstads universitet som nu finns installerad på Compare Testlab för att göra den mer tillgänglig för företag och andra aktörer i regionen. För att presentera KauNet och diskutera möjligheterna med denna nätverksemulator hölls ett seminarium på Compare Testlab i tisdags (16 juni).

Thomas Wernerheim, Compare Testlab, inledde med att ge en bakgrund: ”Med KauNet har Compare-företagen fått ett kraftfullt verktyg för att testa olika typer av applikationer och tjänster – nu gäller det att vi tillsammans kan hitta bra användningsområden för att på bästa sätt ta vara på denna möjlighet”.

Per Hurtig, doktorand i datavetenskap vid Karlstads universitet, presenterade KauNet och gav några exempel på användningsområden: ”Cloud Computing (tjänster i molnet) – det vill säga avancerade webbapplikationer som flyttat ut på Internet men också andra applikationer som på något sätt kommunicerar via nätverk såsom exempelvis IP-telefoni”. Med ett videoklipp demonstrerade han hur bild- och ljudkvalitet påverkas när trafiken byter nätverk – från ADSL till 3G.

Alla var överens under den efterföljande diskussionen: ”KauNet erbjuder jättestora möjligheter – men hur översätter vi det till praktisk användning?”

Flera konkreta förslag kom fram – bland annat att testa verksamhetskritiska system som driftas på stora geografiska avstånd och därmed passerar många olika nätverk.

Per Hurtig – som är projektledare för det nya KauNet-projektet – efterlyste även företagens idéer och förslag till förbättringar av KauNet. Projektet – som finansieras av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) och kommer att pågå under ett år – syftar till att utöka KauNets funktionalitet och att göra det mer lättanvänt.

KauNet började byggas redan 2004 vid Karlstads universitet som en vidareutveckling av DummyNet som inte klarade de krav som forskarna inom tele- och datakommunikation ställde på sina verktyg. Sedan dess har den opensource-baserade nätverksemulatorn KauNet blivit allt mer avancerad och använd av allt fler forskare vid såväl Karlstads universitet som vid andra internationella forskningsinstitut.

Samarbetet mellan Karlstads universitet och Compare-företagen utvecklas mycket positivt, enligt Ulf Lidberg som är ansvarig för samverkan mellan universitet och Compare. ”KauNet-seminariet är ännu ett bra exempel på hur vi tillsammans kan hjälpa universitetet att föra ut forskningsresultat och hur vi kan hjälpa Compare-företagen att hitta användningsområden för detta – därmed skapar samarbetet möjligheten att ta steget från forskningsresultat till industriell kommersialisering.”

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss