Den 8 oktober arrangerades den femte upplagan av Karlstadmästerskapen i programmering av Datavetenskap vid Karlstads universitet. Rekordmånga lag deltog och försökte knäcka de tuffa programmeringsuppgifterna.

Karlstadsmästerskapen i programmering är en deltävling i de Nordiska mästerskapen i programmering (NCPC), som går parallellt på 19 universitet och högskolor i Norden. Lagen som bestod av max tre personer fick elva programmeringsproblem att lösa på fem timmar med bara en dator, litteratur och egna kunskaper till hjälp.

– Det känns väldigt roligt att det var så många lag som deltog i år, säger Jonathan Vestin, tävlingsledare och forskarstuderande inom datavetenskap vid Karlstads universitet. Jämfört med förra året så ökade vi från sex till nio lag. Nästa år kanske vi satsar extra på att få ett lag vidare till nästa tävling.

Tävlingarna går i en trappa från de nordiska mästerskapen till europeisk regionsfinal som i sin tur kvalificerar till världsfinalen. Den europeiska regionsfinalen, NWERC, Northwestern Europe Regional Contest, går av stapeln 19-20 november och där kan lag som presterar bra i NCPC få delta. Lagen får dock enbart bestå av studenter och enligt Jonathan Vestin så krävs det träning inför NCPC för att ha någon chans att ta sig vidare dit.

– Inför nästa år funderar vi på att arrangera en träningstävling för att förbereda lagen och ge dem bättre förutsättningar för att prestera bättre i NCPC och eventuellt ta sig vidare till NWERC.

Årets deltävling i Karlstad sponsrades av Sogeti som också är företaget bakom det vinnande laget, Black Mesa. Black Mesa bestod av tre konsulter från Sogeti, Onur Jadermark, Thomas Heder och Mats Persson. Av tävlingens elva tuffa uppgifter löste laget fyra stycken.

– Vi på Sogeti tycker att Karlstad mästerskapen i programmering är ett bra initiativ för att uppmuntra studenters intresse för programmering. Därför har vi valt att sponsra eventet flera år i rad, säger Åsa Maspers, konsultchef på Sogeti i Karlstad. Tävlingen är också ett utmärkt tillfälle för våra konsulter att utveckla sin problemlösningsförmåga och att mäta sina programmeringskunskaper med andra, både studenter och kollegor i branschen.


Programerande under dagen.