Karlstad är Sveriges bästa IT-kommun. Priset delades ut vid Kvalitetsmässan i Göteborg, en av de stora mötesplatserna för offentlig sektor.

”Att bli utsedd till Sveriges IT-kommun är ett bevis på att Karlstads kommun har Sveriges bästa IT-stöd. Vi har under flera år arbetat hårt för att ha en IT-verksamhet i framkant och den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi lyckats med vårt arbete”, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Priset Sveriges IT-kommun delas ut till den kommun som har lyckats bäst med att använda IT och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

Under 2013 har Karlstads kommun bland annat lanserat kommunens nya webbplats och öppnat ett Kontaktcenter för medborgarna. Sedan tidigare har de kommunala gymnasieskolorna gjort en storsatsning där alla elever som börjar första året på gymnasiet får en egen dator, och inom stora delar av barnomsorgen används läsplattor för att underlätta pedagogernas undervisning.

Utmärkelsen Sveriges IT-kommun instiftades 2001 och delas ut vartannat år på Kvalitetsmässan i Göteborg, som är Europas största konferens och fackmässa kring verksamhets- och samhällsutveckling. Förutom Karlstad var också Haparanda och Västerås i final.