Karlstads Teknikcenter startar till hösten en ny yrkeshögskole- utbildning för kvalificerade programvarutestare – en utbildning som ytterligare stärker satsningen kring Compare Testlab.


På bilden från vänster: Jan Marmstål (rektor på Karlstads Teknikcenter), Göran Österman (verkställande tjänsteman på Stiftelsen Compare Karlstad), Sven Wedemalm (verksamhetsansvarig på Compare Testlab) och Arnold Lövhall (utbildningssamordnare på Karlstads Teknikcenter)

Den nya utbildningen är den första yrkeshögskoleutbildning inom IT-området i Karlstad och har tillkommit på det lokala näringslivets initiativ genom Compare. Innehållet har utarbetats i nära samverkan med Compare Testlab och Compare-företag som arbetar med test.

Genom den två år långa utbildningen blir studenterna kvalificerade programvarutestare. Det innebär att de rustas med kunskaper och metoder för att bland annat kunna testa ett datorprograms stabilitet, kompatibilitet, användbarhet och prestanda.

”Det finns ett gemensamt intresse hos företagen, Karlstads universitet och våra offentliga aktörer att utveckla regionen ytterligare inom området test och kvalitetssäkering av programvara – därför är denna yrkeshögskoleutbildning en viktig pusselbit för att trygga kompetensförsörjningen på sikt”, säger Göran Österman som är verkställande tjänsteman på Stiftelsen Compare Karlstad.

”Den nya utbildningen är den första yrkeshögskoleutbildning inom IT för oss – därför är vi glada över att kunna erbjuda en utbildning som täcker ett kompetensbehov även för den lokala IT-näringen”, säger Jan Marmstål som är rektor på Karlstads Teknikcenter.

Den eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningen för kvalificerade programvarutestare ges av Karlstads Teknikcenter i nära samarbete med Compare Testlab på Sätterstrand och Karlstads universitet som inom kort startar en ny högskoleutbildning – ”Testdesign för programvara”.

”En gymnasieutbildning ger inte tillräckliga kunskaper för den här yrkesrollen samtidigt som en universitetsutbildning ofta är mera teoretisk och inte lika tydligt inriktad mot yrkesrollen testare”, förklarar Sven Wedemalm som är verksamhetsansvarig på Compare Testlab.

Den nya utbildningen har beviljats statsbidrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Konkurrensen om att få starta nya yrkeshögskoleutbildningar var större än någonsin. Av totalt 885 ansökningar i hela landet beviljades bara 235 utbildningar – däribland Karlstads kommuns ansökan om den nya yrkeshögskoleutbildning för kvalificerade programvarutestare.

”Det finns sedan tidigare två yrkeshögskoleutbildningar inom programvarutestning – en i Malmö sedan några år och en ny i Göteborg”, förklarar Sven Wedemalm: ”Därför är det glädjande att vår ansökan blev beviljad i den hårda konkurrensen – det visar att den regionala satsningen kring Compare Testlab har stor och bred uppbackning”.

Genom kopplingen till Compare Testlab och övriga samverkande företag får de studerande tillgång till testfall hämtade direkt ur verkligheten.

”Detta ger en mycket konkret koppling mellan teori och praktik”, förklarar Arnold Lövhall som är utbildningssamordnare på Karlstads Teknikcenter: ”Vi har även för avsikt att hämta flera lärare och föreläsare från arbetslivet. Dessa kan då relatera de olika teoretiska undervisningsmomenten till motsvarande praktiska arbetslivssituationer”.

Delar av utbildningen kommer att förläggas till Compare Testlab. Examensarbetet kommer att vara en fördjupning kring en problemställning från något av de samverkande företagen, och kommer att genomföras i nära samarbete med företaget och med handledare från företaget.

 

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss