För att utforska olika perspektiv på generativ AI bjöd Compare in till en nätverksfrukost, där insikter från forskning och konkreta exempel på hur företag framgångsrikt använder generativ AI presenterades.

Ett åttiotal deltagare samlades den 18 januari på Innovation Park. Under en dryg timme fick de ta del av kunskaper om generativ AI, baserade på den senaste forskningen vid Karlstads universitet och konkreta exempel från hur företagen Uddeholm och Forgebyte Studios använder generativ AI i sina verksamheter.


Ingrid Ivars, Digital Transformation Manager på Compare. 

Forskning och användarnytta

Bestoun S. Ahmed Al-Beywanee som är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet guidade bland annat genom utvecklingen av AI-forskningen, från grundläggande dataanalys till avancerade maskininlärningsmodeller och formella processer. Idag är fokus inriktat på att hantera AI på ett övergripande sätt, vilket innebär att man tar hänsyn till hela processen eller livscykeln som ett AI-system genomgår, från början till slut.

Johan Netz, universitetslektor, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet betonade att det är viktigt att sätta användarnytta i fokus när det gäller tjänster och användningen av AI. Johan menar att det finns många bra möjligheter och att kostnaderna för tjänsteutveckling kan minskas genom att använda AI, förutsatt att vi förstår problemet väl.

  • Det är viktigt att förstå och identifiera problem för att därefter utveckla lösningar med hjälp av AI, säger Johan. Starta smått, testa och skala upp gradvis, rekommenderar han.

 


Johan Netz, universitetslektor, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Effektivisering med Dataanalys och AI

Uddeholm är en ledande tillverkare av verktygsstål och använder dataanalys och AI för att generera mervärde inom industrin. Erik Hallin som är Head of Data Analytics & AI vid företaget exemplifierade detta genom att beskriva hur Uddeholm använder dataanalys och AI för att optimera starttidsprocessen för en ljusbågsugn där skrot smälts för ståltillverkning, vilket resulterar i en minskning av energikostnaderna.

  • Vi börjar alltid processen med att identifiera vad som är problemet, sedan tar vi in data, lagrar data, transformerar, modellerar och visualiserar, säger Erik. De kompetenser vi behöver för att göra det är bland annat inom området domänhantering, datalagring, simulering och maskininlärning.

För att skapa en AI-modell tränas en algoritm genom att mata den med relevanta data och informera den om rätt svar. Algoritmen lär sig att identifiera mönster och göra förutsägelser, vilket resulterar i en modell som kan användas för att göra liknande prediktioner på nya exempel.

  • Genom dataanalys och AI går vi från idé till riktiga besparingar, säger Erik. En nyckelaspekt av AI är god kontroll och hantering av datan, vilket inte är lika roligt att prata om som ChatGPT, men vi jobbar mycket med det på Uddeholm eftersom det är nödvändigt för att faktiskt använda AI.

Bildgenerering med AI

Staffan Olsson, VD och grundare av Forgebyte Studios, en indiespelsutvecklingsstudio, höll en praktisk genomgång om hur det går att arbeta med bildgenerering genom användning av AI, och visade bland annat hur han skapat en visualisering av ett klockmärke som inte tidigare fanns genom att träna en egen modell. Staffan tror inte att AI kommer leda till att personal ersätts i företag som till exempel reklambyråer. I stället tror han att man kommer kunna nå en bredare kundbas och upprätthålla en högre kvalitet i sina tjänster genom att integrera AI i sitt arbete.

  • Som jag ser det idag, behöver ingen ersättas, utan istället kommer kvaliteten att öka, säger Staffan. Men vi alla behöver anpassa oss och jobbar man med det visuella mediet bör man ta till sig AI- verktygen redan idag.

 

Compares nästa nätverksträff

Den 7 mars välkomnar vi dig som är intresserad av Internet of Things (IoT) till vår nästa nätverksfrukost. Compares nätverksfrukostar är öppna för alla och kostnadsfria. Håll utkik på compare.se för mer information om nästa tillfälle.

 

Nätverksfrukosten den 18 januari arrangerades i samarbete med vår projektpartner Region Värmland.

Anders Solberg

Innovation Manager

+46 (0)73 529 14 62
anders.solberg@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss