Julio Angulo doktorerade vid Karlstads universitet 2015 och idag forskar han om användarupplevelse hos Google. Den 13 januari besökta han Karlstads universitet för att ge en föreläsning där han ville inspirera studenter genom att berätta om sin resa härifrån till Google.

– Under min tid vid Karlstads universitet mötte jag många duktiga och motiverade studenter. Med min föreläsning vill jag inspirera dem till att våga ta chanser, hitta sin passion och jobba hårt för den, berättar Julio Angulo.

Julio Angulo kommer ursprungligen från Mexiko, han studerade och tog sin kandidatexamen i datavetenskap i Kanada och därefter flyttade han till Sverige för studier på avancerad nivå.

Forskarstudier vid Karlstads universitet

Mellan 2010 och 2015 bedrev Julio Angulo forskarstudier vid Karlstads universitet om gränssnittet mellan människa och dator med fokus på personlig integritet och säkerhet. Han jobbade bland annat med att ta fram ett verktyg för att möjliggöra för användare att följa och förstå vad som händer med all det data som vi skickar över internet.

– Mycket av min forskning vid Karlstads universitet skedde i projekt kopplade till forskargruppen Datavetenskap och deras forskning om integritet och säkerhet på nätet. Forskningsmiljön är internationell och välkänd inom sina fokusområden vilket var en bidragande faktor till att jag kom i kontakt med Google.

Forskningsprojekt ledde till praktik som blev en anställning

Under tiden som forskare vid Karlstads universitet arbetade Julio i ett forskningsprojekt som Google finansierade vilket resulterade i en eftertraktad praktikplats.

– Det var efter en praktik under sommaren 2014 då jag fick testa att arbeta på Google som jag insåg att det var där jag ville vara, berättar Julio Angulo.

Idag är han anställd på Google i Stockholm för att forska om kommunikation och videosamtal.

– Att jobba på Google har många fördelar som till exempel fina arbetskontor, gratis mat och tillgång till gym men det kräver också hårt arbete och flexibilitet. Att få ett jobb på ett företag där konkurrensen är stenhård är inte lätt men heller inte omöjligt. Mitt råd till er som vill hitta drömjobbet är att se till att jobba hårt redan under studietiden. Praktikplatser är en väldigt bra väg in samt ett bra kontaktnät. 

Text: Maria Wahl, Karlstads universitet
Foto: Olle Hallberg, 
Karlstads universitet