Under kvällen tisdagen den 22 november anordnade Compare tillsammans med Arvika kommun en inspirationsföreläsning för entreprenörer, idébärare och företagare. Fokuset för kvällen var framtidens företag och digitaliseringens möjligheter, redan idag. Ett trettiotal deltagare fanns på plats för att lyssna och bli inspirerade.

Stefan Skoglund, affärsutvecklare i Compares projekt Ung Digital Idé inledde kvällen med en handskaksövning.
– Ni kanske tror att ni kom hit ikväll för att få reda på vilka framtidens företag är, säger han. Men vi har lurat er. För det är ju ni. Så nu vänder ni er alla om och hälsar på framtidens företagare.
 

Digitalisering är ett mindset

Internetentreprenören Martin Hamilton var inbjuden som kvällens digitala inspiratör och delade med sig av sin egen digitala resa.
– När vi börjar blanda in den digitala tekniken i ett analogt arbetssätt blir det lätt en krock. Man måste i första hand arbeta med en verksamhetsutveckling, säger han. Tekniken är en baggis jämfört med de här andra frågorna.

Martin har intresserat sig för en rad olika saker under åren. En av sakerna som han funderat extra mycket på är kollektiv problemlösning. Detta ledde till produkten Spark, en digital samarbetsplattform, som tog Martin och hans team på en spännande resa som Startup-entreprenör.

– Att erbjuda en digital produkt innebär att man kan ha hela världen som marknad. Med hjälp av digitalisering har det aldrig varit enklare att realisera drömmar och visioner. Det är ett kraftfullt verktyg.

Men vad gör man om man inte kan slänga ihop en egen app med sina idéer som Martin? För många blir tekniken ett hinder snarare än en möjlighet och det är lätt att stirra sig blind på alla möjligheter och inte veta i vilken ände man ska börja.
– Fasta inte i de tekniska lösningarna, uppmanar Martin. Försök att rita upp, eller på något annat vis visualisera det du vill få ut, och involvera kunden tidigt. Har du något att visa din kund kan du snabbt få feedback. Utan att det behöver kosta en krona. Sedan tar man hjälp med det man inte kan göra själv.
 

Möjligheterna med digitalisering

Martin jobbar som digital rådgivare i projektet Ung Digital Idé och kan hjälpa idébärare och entreprenörer att utveckla sina digitala idéer, samt även visa på möjligheterna med digitalisering för att jobba mer effektivt eller kunna nå ut till fler.

Bland kvällens deltagare var Jonas Andersson, näringslivsutvecklare på Arvika Kommun. Han är väldigt intresserad av hur Arvika kan jobba mer digitalt och stötta företagen i den digitala transformationen.
– Det är därför vi är med och stöttar Compares verksamhet, säger han. För det är det här som är framtiden. Vi kommer vara delaktiga i flera satsningar framöver.

Stefan Skoglund avslutade kvällen med att ge deltagna konkreta tips och idéer på vad man kan göra redan idag som småföretagare eller idébärare. Han uppmanade att tänka på automatisering och delegering. Vad kan göras utan mig?

Utbildning i att starta och driva företag

Till våren kommer Ung Digital Idé hålla en utbildning i att starta eget och driva företag. Utbildningen kommer hållas i Arvika och är till för personer i Arvika, Eda, Kil och Årjäng. Under fyra kvällar kommer utbildningen sätta fokus på utveckling av framtidens företag. Vad är en digital affärsidé och en digital affärsmodell? Hur kan jag utveckla min försäljning och marknadsföring med digitala verktyg? Hur jobbar jag på mina kundrelationer och säljer in mina idéer?

– Jobba med ditt företag, inte bara i det, uppmanar Stefan. Börja med att hitta din passion, automatisera, förenkla för kunden. Utveckla och förbättra. Då kommer företaget sälja och leverera, inte bara du själv som företagare. Hur ska ditt företag vara när det fungerar som du vill?

Vill du veta mer om starta-eget-utbildningen, läs här: http://www.compare.se/node/5580

Missade du fredagens föreläsning. Ingen fara, det kommer fler tillfällen. Den 1 december klockan 18:00 kör vi i Årjäng och den december kör vi i Charlottenberg. Du hittar mer information här: http://www.compare.se/kalender