Det var ett fullspäckat schema för de elva deltagarna och de fyra företagen (Tickster, Addoceo, CGI och Atea) som medverkade i Expedition Värmland. Under 24 timmar mellan 6 och 7 mars hade Ny i Värmland i samarbete med Compare och Karlstad kommun bjudit hit IT-talanger utanför länsgränsen för att visa hur det är att jobba och bo i Värmland. På programmet fanns bland annat ett besök på Lerinmuseet, kaffeprovning på Löfbergs och en stadsvandring i Karlstad.

Resan hetaste punkt var förstås att samtliga kandidater fick sitta ner i intervjuer med de medverkande företagen. Från början var tanken att locka potentiella hemvändare från storstadsregionerna, glädjande nog var det flera deltagare utan den kopplingen som ändå var intresserade av värmländska karriärmöjligheter och livsstil.

”Enklare liv”

Johan, som i dag bor i Stockholm, var dock en av dem som har både släkt och vänner kvar i Värmland. Han har en ganska tydlig bild av vad det är som lockar med att flytta hemåt.

– Jag tror det är ett lite enklare liv, som hemvändare är det närmare till farmor och farfar och kortare avstånd till fritidsaktiviteter. Det är ett stort utbud av aktiviteter i Stockholm och nära avståndsmässigt, men där tar allt ändå lite mer tid.

En utmaning som han ser är dock möjligheterna att få en mer specialiserad roll.

– I Stockholm finns i många fall en större dynamik i företagen, som ger större möjlighet att specialisera sig.

Mikael Holmgren, ansvarig för kompetensfrågor på Compare, fanns med för att berätta mer om regionens IT-sektor. För Compares medlemsföretag är det vitalt att få in arbetskraft utifrån, något som rapporten Digital Revolt påvisat.

– Enbart traditionell annonsering räcker inte. Det här är ett sätt för företagen att visa upp sig och ett sätt för möjliga rekryteringar att få upp ögon för Värmland, säger Mikael Holmgren.

Fredrick Berntsson under en av fredagens elva intervjuer.

Fredrick Berntsson, som jobbar med affärsutveckling och marknadsföring på Tickster, tycker att Expedition Värmland tillför en hel del som rekryteringsväg. Tickster har växt snabbt och har under det senaste året anställt ett tiotal utvecklare och med ett latent behov att få in fler.

– Det är inte varje dag man får sitta ner med elva potentiella kandidater, som är intresserade av att flytta till Arvika och jobba med utveckling. På det sättet är initiativet helt fantastiskt.

Konkurrenssituationen mellan arbetsgivarna, samt att de flesta expeditionsdeltagare har en nuvarande arbetstagare att ta hänsyn till gör att ett visst hemlighetsmakeri råder kring eventuell matchning.

Tror på god chans för matchning

Emma Balderud, som tillsammans med Kristina Lindroos startat Ny i Värmland, tror dock chansen är god att eventet resulterar i nyrekryteringar och var nöjd med helgen.

– Känslan efter helgens event är att det är så rätt! Vi har fått grymt mycket love boost från kandidaterna. Vi levererar en helhet som är svårslagen. Kandidaterna får träffa potentiella arbetsgivare, Compare ger en helhetsbild av den digitala marknaden, Karlstads Kommun pratar leva och bo samtidigt som vi gör aktiviteter som skapar en go värmlandsfeeling!

 

Så går flyttströmmarna
till och från Värmland

När det gäller fördomen om att Värmland är ett utflyttningslän så är den bara delvis sann. Faktum är att flyttnettot för 2019 var positivt, 1 107 fler flyttade hit jämfört med hur många som flyttade härifrån. Däremot krympte folkmängden i tio av 16 kommuner på grund av flyttströmmarna. Karlstad, Kil, Grums, Årjäng, Sunne och Hammarö var de kommuner som hade ett positivt flyttnetto under förra året. Karlstad var den kommun som växte i särklass mest, med 1 264 fler in- än utflyttare.

Värt att notera är dock att flyttnettot inom landet var negativt, i den meningen tappade Värmland 245 personer under 2019. Däremot flyttade 1 345 fler personer hit från andra länder jämfört med hur många som emigrerade.

Lite intressant är också att Värmland 2018 faktiskt hade ett positivt flyttnetto i relation till Stockholms län för första gången på 15 år. 1 269 flyttade hit från huvudstadsregionen, medan 1 232 styrde kosan dit. Flest utflyttare, 1 860, hade Värmland till Västra Götaland, medan ”bara” 1 674 västgötar flyttade hit.

Hit flyttade flest värmlänningar 2018:
Västra Götalands län: 1 860
Stockholms län: 1 232
Örebro län: 877
Skåne: 399
Dalarna: 301

… och härifrån kom flest nyinflyttade:
Västra Götalands län: 1 674
Stockholms län: 1 269
Örebro län: 749
Skåne: 340
Dalarna: 297

*Siffrorna för flytt mellan länen är från 2018, ny statistik för 2019 kommer i slutet av mars.

Mikael Holmgren

Kompetens- och medlemsfrågor

+46 (0)70 354 76 61
mikael.holmgren@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se