En avancerad nätverksemulator (KauNet) från Karlstads universitet finns nu på Compare Testlab och har därmed blivit tillgänglig för företag och andra aktörer i regionen.

Per Hurtig (Karlstads universitet) och Thomas Wernerheim (Compare Testlab) vid servern med ett antal testverktyg – däribland KauNet

Med KauNet har Compare Testlab fått tillgång till ett avancerat verktyg som kan användas för att emulera (efterlikna) olika typer av nätverk och dess karakteristik. Det går att efterlikna såväl fasta som mobila nät liksom hur protokoll och applikationer beter sig vid olika driftsfall och störningar i dessa nät. Det som skiljer KauNet från andra emulatorer är dess möjlighet att exakt emulera avancerade effekter.

”Det betyder att vi nu kan erbjuda ett kraftfullt verktyg för att testa exempelvis robusthet och prestanda i applikationer beroende på vilket nät man emulerar”, förklarar Thomas Wernerheim på Compare Testlab och ger några exempel: Vad händer med en mobilapplikation om man ”tappar” täckningen? Hur bra ljudkvalitet får man om man använder Spotify i sin mobiltelefon?

Compare Testlab arbetar också med att paketera kombinerade tester, exempelvis prestandatester av webapplikationer i kombination med emulering av nät och driftsfall.

KauNet började byggas redan 2004 vid Karlstads universitet som en vidareutveckling av DummyNet som inte klarade de krav som forskarna inom tele- och datakommunikation ställde på sina verktyg. Sedan dess har den opensource-baserade nätverksemulatorn blivit allt mer avancerad och använd av allt fler forskare vid såväl Karlstads universitet som vid andra internationella forskningsinstitut.

Forskningsanslag till nytt KauNet-projekt

Avdelningen för datavetenskap vid Karlstads universitet har nyligen fått forskningsanslag till ett nytt KauNet-projekt. Målet med projektet är att utöka KauNets funktionalitet ytterligare samt att göra det mer lättanvänt. Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) finansierar projektet, som kommer att pågå under ett år.

”Kul att KauNet nu kan användas av fler aktörer samtidigt som det ger oss möjlighet att vidareutveckla emulatorn och göra den mer användarvänlig”, säger Per Hurtig – doktorand inom datavetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för det nya KauNet-projektet.

Karlstads universitet och Compare Testlab samarbetar sedan tidigare inom utbildning och forskning kring test – bland annat genom bredbandsprojektet E-CLIC.

”Genom att installera KauNet i testlabbet gör vi resultatet av vår forskning mer lättillgänglig för näringslivet i regionen”, säger Per Hurtig.

”Med tillgång till KauNet stärker vi vår infrastruktur för och breddar vårt utbud av avancerade testtjänster”, säger Thomas Wernerheim.

……….

Inbjudan till seminarium om KauNet

KauNet kan användas för att testa olika typer av applikationer, tjänster och protokoll som exempelvis webbläsare och ip-telefoner – men också mycket mer när den avancerade nätverksemulatorn nu blir tillgänglig för företag och andra aktörer utanför universitetet.

För att presentera KauNet och diskutera möjligheterna med denna nätverksemulator inbjuder Compare Testlab och Karlstads universitet till ett seminarium 16 juni kl 11.00-12.00 med efterföljande gemensam lunch (självkostnadspris) på Sätterstrand.

……….

EMULATOR: Hårdvara eller mjukvara avsett för att efterlikna funktionen av annan hårdvara eller mjukvara. I professionella sammanhang använder man ofta emulatorer för att testa hårdvara eller program för hårdvara, då hårdvaran ännu inte existerar, är för dyr eller sällsynt för att kunna användas för all testning eller är för anspråkslös för att kunna erbjuda ett gott gränssnitt för testningen. (Wikipedia)

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss