Från vänster: Johannes Slettengren (Scania), Per Finnstam (Prevas) och Bo Neidenström (Scania)

Den 8 november arrangerades en höstträff för personer i Värmland och Dalsland som jobbar med eller är intresserade av inbäddade system. Under träffen fick deltagarna lyssna till presentationer av Prevas och Scania, båda handlade om realtidssystem och begränsade resurser.

Föredrag med lokal anknytning

Per Finnstam Hardware Design Engineer på Prevas, berättade om att lösa realtidsproblem med minimala resurser. Per gav deltagarna inblick i ett annorlunda realtidsproblem rörande tändsystem för tvåtaktsmotorer.

Prevas har bistått tändmodultillverkaren SEM AB i framtagandet av en ny version av digitala tändsystem. I det arbetet var man tvungen att arbeta med minimala resurser som ges av att använda en mikrokontroller till att lösa ett realtidsproblem där ”verkligheten” gör sig ständigt påmind med nya utmaningar. Att balansera utmaningar som kostnad, energiåtgång samt timing i en och samma applikation kräver lite annorlunda lösningar.

Embedded-nätverket Värmland/Dalsland är ett initiativ där alla som på ett eller annat sätt arbetar med utveckling av inbyggda system i regionen kan träffas och dela med sig av erfarenheter inom sin yrkesroll.

– Vi arrangerar två till tre träffar per år med syfte att höja den allmänna kompetensen inom inbyggda system i regionen, säger Christoffer Markusson, Altran, en av de drivande bakom nätverket. Upplägget på våra träffar är en föreläsning med lokal anknytning och en extern av någon utanför regionen.

Externt föredrag

Scania är en av världens främsta tillverkare av tunga fordon och har en omfattande egenutveckling av fordonsburna styrsystem. Under träffen fick deltagarna lyssna till ett föredrag av Bo Neidenström och Johannes Slettengren, båda Senior Engineer på Scania. De berättade om utveckling av programvara till fordonsburna system och erfarenheter av grafisk programmering. Föredraget belyste arbetssätt och utmaningar inom mjukvaruutveckling för realtidssystem med begränsade resurser.

Text och foto: Maria Wahl

Prevas
Regementsgatan 21B
65340, Karlstad

+46 54 14 7424

johan.lindqvist@prevas.se

http://www.prevas.se/

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ ossAnmäl till nyhetsbrev!