Under hösten arrangeras tre SNITS-luncher, där tre företag får chansen att ge en närmare bild av sin verksamhet och möta IT-studenter på Karlstads universitet. Först ut var Maja Wahlquist och Oskar Persson Ed från Elvenite, som båda är relativt nya i yrkeslivet.

Givetvis bjöds studenterna på en guidning om Elvenites kärnverksamhet, kunder och intressanta projekt de jobbar med just nu – exempelvis att hjälpa kunder att hitta användningsområden för all data som samlas in. Men minst lika stor uppmärksamhet fick frågor om hur det är att komma ut i arbetslivet.

Yrkeslivet ny läroprocess

En åsikt som både Maja Wahlquist och Oskar Persson Ed delar är att lärandeprocessen fortsätter direkt efter studierna.

– För mig var det den svåraste insikten: jag kan ingenting och har ändå pluggat i tre år, men att det är ok och att man måste fortsätta att lära sig, säger Oskar Persson Ed, som studerade ekonomi.

– Jag hade tur och fick komma in och jobba mot kund tidigt. Jag fick skugga en senior konsult, som blev en mentor, och var nästan som en trainee i början. Han hade 25 års erfarenhet och var väldigt kunnig.

Maja Wahlquist, som läst industriell ekonomi, tyckte att det var svårt att veta vilken nisch hon skulle välja efter studierna.

– Det finns väldigt många roller man kan ta, eftersom det är en bred utbildning. Det fick jag prova på väldigt mycket via Elvenites traineeprogram. Det var supervärdefullt!

Oskar Persson Ed och Maja Wahlquist mötte studenter över en digital lunch.

Den erfarenhet de nu hunnit skaffa sig delade de med sig av, och berättade om vad som egentligen förväntas av en konsult.

– Ett nyckelord vi försöker använda på Elvenite är ”affärsmannaskap”. Huvudsyftet är att skapa värde för kunden du jobbar åt. Det är också lätt att hitta nya problem, som kanske inte ingick i uppdraget, men det är viktigt att leveransen är i synergi med det du ska leverera, sa Oskar Persson Ed.

– Men det är samtidigt viktigt att vara lyhörd för andra problem. Det kan ju också bli framtida projekt, tillade Maja Wahlquist.

Ger bra bild av företagen

En av studenterna som loggade in på lunchen var Marina Tallberg, som läser år tre på utbildningen IT-design, med inriktning mot systemdesign.

– Det var väldigt intressant att få höra om bådas arbetsdagar, hur det är att jobba som konsult och deras väg fram till att arbeta på just Elvenite. Extra kul att de själva nyligen studerat och kan berätta om samma känsla som man själv har, om rädslan att kunna prestera i yrkeslivet med den kunskapen man får med sig från universitetet nu, säger hon.

Hon tycker kontakterna med SNITS är ett bra sätt att lära känna de medverkande företagen:

– Den största nyttan är ju helt klart att man sakta kan börja urskilja vilka företag som kan komma att vara intressanta att söka jobb hos. Därefter ta kontakt, ge dem en bild av vem jag är och förhoppningsvis bygga en relation lagom till de behöver anställa och jag behöver ett jobb.

  • Nästa SNITS-lunch är 10 november, då CGI står för värdskapet.
    Mer info hittar du här, eller i SNITS facebookgrupp.

Kort om SNITS

SNITS, Samverkan Näringsliv och IT-studenter, arrangeras av Compare, Karlstads universitet, studentföreningen LINDA och bidrar till att skapa kontaktytor mellan studenterna och de tolv medverkande företagen. Företagen som deltar är: Altran, Askås, Atea, Afry, CGI, Elvenite, Prevas, Redpill Linpro, Sogeti, Soleil, Stamford och Tieto Every.

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss