I förra veckan var Berotec och ifm electronics värdar för ett seminarium i Karlstad med fokus på Internet of Things (IoT), Industry 4.0, sensorer och kommunikations-standarden IO-link. Nästan 30 representanter från Värmlands näringsliv och organisationer var på plats.

– Berotec är ett annorlunda konsultbolag inom teknik och management där vi alla drivs av att  hjälpa våra kunder att utvecklas. Vi vill också dela med oss av vad vi lärt oss och därför håller vi seminarier som dessa, säger Jan Erlandsson, affärsledare för Berotec i Karlstad/ Örebro-regionen och värd för eftermiddagen.

Carl Fredrik Kastengren, ansvarig för kompetensområde IoT på Berotec och arrangör, inledde med en beskrivning av IoT och Industry 4.0 och fortsatte med att berätta hur Berotec hjälper företag att komma igång med att bli en bättre leverantör, allt ifrån uppdaterade affärsmodeller till introduktion av ny teknik.

Gary Troberg, Product Sales Manager på ifm electronics, var näst på scen. Ifm tillverkar och säljer bland annat sensorer av alla slag. ”IoT och Industry 4.0 startar med sensordata från processer, produkter och omgivning. ”Industrin vill undvika att lägga för mycket börda på styrsystemen men samtidigt få mer data från sensorer och processer och då kan IO-Link komma väl till pass”.

Peter Engborg är Berotecare och har hjälpt PIAB att implementera IO-Link i den senaste generationen vakuumpumpar. Peter berättade på en djupare teknisk nivå hur han ser på fördelarna för PIAB och deras kunder att använda IO-Link.

Martin Bengtsson, Berotecare och produktionstekniker var sist ut  denna  eftermiddag ”Flera av bitarna för Industry 4.0 är redan här, maskiner kommunicerar med varandra i processflödet och kommunicerar också så att säga åt sidan, för att själva beställa underhåll eller nya slitagedelar, allt för att öka produktivitet och effektivitet”.

– Vad vi förstod av våra gäster var de nöjda med seminariet, säger Janne och Carl Fredrik konstaterar. Vi kommer göra om det här, snart. Vi ses väl då?!

En längre version av artikeln finns att läsa här