Förutom ämnet så var också rollfördelningen lite annorlunda. Värd var Compares eventkoordinator Sandra Dalåsen, som normalt är den som arrangerar TechTalk.

– Det är många i samhället som tycker att det tjatas om alla möjligheter med digitaliseringen, men det finns ju också risker. Och digitaliseringen är en kraft som ingen slipper undan, alla påverkas på ett eller annat sätt, sa Sandra Dalåsen.


Sandra Dalåsens TechTalk tog upp den digitala teknikens mörka sida.

Hon presenterade sina mer svarta teknikspaningar, där fiction från Netflix-serien Black Mirror varvades med verkliga exempel. Hur övervakningen genom metadata innebär att man i princip kan kartlägga en persons liv, hur drönare små som insekter har kapacitet att likvidera människor och hur sociala kreditsystem byggs för att styra människor i Kina.

Samtliga av föregående exempel kommer alltså från verkligheten, inte tv-serien.

Automatisk depression?

För de som vill lyssna på ytterligare en inspirationskälla, om man nu kan uttrycka sig på det viset, rekommenderades P3 Dystopia. Exempelvis avsnittet där Robert Miles pratar om utmaningarna i att kontrollera en smart robot.

Som avslutning denna gråa och regniga tisdagseftermiddag blev det gruppsamtal, där det spekulerades i tänkbara dystopiska scenarion. Ett förslag som inte känns helt avlägset var hur en ökad grad av automatisering gör oss allt mer deprimerade, när vi slutar att göra saker som nyligen var naturliga. En mer filosofisk fråga var om människor som befinner sig i en dystopi själva är kapabla att inse det?

  • Nästa veckas TechTalk får väl anses ansluta till en mer problematiserad framtidsbild. Då kommer Stefan Skoglund, digital affärsutvecklare på Compare, att prata om Deep Fake.

TECH TALK VÄRMLAND – VAD & HUR?

TechTalk Värmland fokuserar på hur vi som människor, företag och organisationer påverkas av den pågående digitaliseringen. Syftet med träffarna är att lära från varandra, inspireras och utvecklas.

Om du vill tar du med dig din egen matlåda och värmer i Coffice eller hämtar mat från restaurangen Nova i bottenplan. Vi bjuder på kaffe på plats. Platsen är hos Compare på Karlstad Innovation Park om inget annat anges.

Gå gärna med i Facebook-gruppen TechTalk Värmland så får du löpande information om vad som händer och möjlighet att diskutera före och efter träffarna. Annars är det bara att dyka upp, ingen anmälan krävs.

Sandra Dalåsen

Event Coordinator

+46 (0)730-25 71 29
sandra.dalasen@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se