Bowter utsågs som vinnare i kategorin SKAPA-priset, medan Fastpark Sweden vann kategorin SKAPA-talang. Företagen i kategorin SKAPA-priset tävlar om 500 000 kronor i den nationella finalen 11 november, där även 250 000 kr kan fördelas till en eller flera pristagare i kategorin SKAPA-talang. Den sistnämnda kategorin riktar sig till unga deltagare under 30 år.

Miljövänlig teknik i unika båtar

Bowter AB möjliggör enkel och hållbar uthyrning av elbåtar. Plattformen bygger på en elektrisk drivlina som laddas av solceller och båten är en helt egen och unik design. En digital plattform kopplar ihop kund och uthyrare samt har full koll på varje båts status för en bekymmersfri hantering. Konceptet ger möjlighet för fler att upptäcka tjusningen med båtlivet och tyst glida fram på vattnet med en minimal miljöpåverkan.

– Utmärkelsen betyder jättemycket för teamet och vi får en validering på det hårda jobb vi lagt ner. Vi ser fram emot att se vad det här innebär för fortsatt spridning av våra båtar i Sverige, säger Jonas Ulveseth, som tillsammans med Joakim Spetsmark grundat Bowter.


En av Bowters elbåtar i Arvikas hamn, snart är flottan tillgänglig för uthyrning. 

Minskar utsläpp i jakt på p-platser

Fastpark Sweden AB utvecklar en digital lösning för att snabbt och smidigt kunna hitta en ledig parkeringsplats. Lösningen bygger på delningsekonomi och kopplar ihop användare som har behov av en p-plats med de som har möjlighet att hyra ut lediga platser. Ett integrerat boknings- och betalningssystem underlättar hanteringen för både kund och uthyrare. Lösningen bidrar till minskade koldioxidutsläpp genom att kunderna inte behöver åka extra sträckor för att leta efter lediga platser.

– För oss möjliggör det att vi kan ta nästa steg i vår utveckling och kan satsa framåt. Dessutom stärker detta min tro på idén och utmärkelsen är bra att ha med sig framöver om vi söker investerare, säger 20-årige Albin Samuelsson, som grundat företaget.

Compare en del av juryn

Almi ansvarar för den regionala uttagningen i Värmland. I årets juryarbete har representanter deltagit från Karlstad Innovation Park, Compare, Drivhuset, Karlstad Universitet, Nyföretagarcentrum och Region Värmland.

–  Superroligt att se hur digital teknik och delningsekonomi genomsyrar båda vinnarna i årets värmländska SKAPA-pris! Bowter, som har en IoT-plattform som knyter ihop kund och uthyrare samt gör att företaget kan full koll på varje båts status i realtid. Fast Park, som genom sin app knyter ihop kunder och uthyrare av privata parkeringsplatser. Det är tydliga exempel på hur digital teknik kopplas ihop med fysiska produkter och skapar nya spännande tjänster. Det är värmländsk innovations- och entreprenörskraft när den är som bäst, säger Stefan Skoglund, som representerat Compare i juryn.

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se