Scaaler har inga egna anställda men har representanter från tunga arbetsgivare som CGI, NAV och Nemko. Gnistan till samverkansprojektet var ett gäng Arvikabor som bestämde att det skulle vara kul att ha en gemensam arbetsplats de dagar de inte reser iväg för att jobba. En majoritet har annars sina arbetsplatser i Oslo, och geografiskt anser de att Arvika är en del av stor-Oslo.

Den nya lokalen är belägen i Arvika Näringslivscenter – och de cirka 15 fysiska kontorsplatserna är redan tingade av 11 olika företag, varav Compare är en part. Om cirka ett är går flyttlasset till en annan del av bygganden där Scaaler tecknat ett intentionsavtal för en helt nybyggd lokal, med en imponerande takhöjd på åtta meter.

– För att locka investerare och samarbetspartners från stor-Oslo vill vi ha en lokal som gör avtryck. Den plattform vi bygger nu hoppas vi ska bli en grogrund för entreprenörskap, som ska skapa nya arbetsplatser inom välfärdsteknologin i Värmland, säger David Holm, en av grundarna till Scaaler som till vardags jobbar som company builder i tech-branschen på Oslobaserade företaget Xplorico.

Robert Rhönnstad, CGI/Scaaler, Olle Bergdahl, IoT Sverige, David Holm, Xplorico/Scaaler och Magnus Bårdén, vd på Compare träffades i veckan för att diskutera möjliga samarbetsprojekt i Scaalers nyöppnade lokaler.

Kopplat till bolaget Scaaler finns inga vinstambitioner, och alla som sitter i co workning-ytan har andra uppdragsgivare som betalar deras löner. Scaalers modell är inriktad på att skapa affärer åt nätverkets medlemmar och intressenter. Just nu pågår en kompetensinsamlingsfas, nästa steg är att hitta konkreta projekt att jobba med för att slutligen – förhoppningsvis – förvandla Arvika till en plats av både nationellt och internationellt intresse kopplat till IoT.

Anledningarna till att man har en uttalad inriktning mot just IoT är flera, enligt David Holm:

– IoT utgör den stora vågen av data som är på väg in, nästan som en Tsunami av data. Det kommer att vara en jätteutmaning att ta tillvara på all data, samtidigt som det öppnar enorma möjligheter. Sedan råkar vi lyckligtvis ha tillgång till nischad kompetens mot just IoT i Arvika, säger David Holm, som tycker det är glädjande att Compare tar plats i Scaalers lokaler.

– Vi tror att vi kommer att få stor nytta av Compares nätverk, kompetens och styrka i att identifiera och driva nya innovationsprojekt.

Expertis som är viktig för Värmland

Compare har varit med i diskussionerna kring den nya IoT-hubben redan från starten. Först via mer informella samtal, men redan tidigt i processen bestämdes att man vill ha fysisk representation i hubben. Scaaler är dessutom nyblivna medlemmar i Compare.

– En samlad expertkompetens inom IoT är viktigt för Värmlands attraktionskraft och det skapar möjligheter att utveckla framtidens hälsotjänster. Scaaler IoT-hub är en naturlig del av både Compare och DigitalWell Arena, säger Magnus Bårdén, vd på Compare.

Idag, fredag, hölls en smygpremiär där Scaaler bjöd på frukost i Arvika Näringslivscenter. På sikt kommer verksamheten dock att flytta till en helt nybyggd lokal i samma fastighet.

IoT innebär bland annat stora möjligheter för datainsamling via sensorer, vilket gör tekniken intressant kopplat till hälsa. I den kontexten diskuteras därför om det går att hitta ett projekt knutet till Vinnväxt-satsningen Digitalwell Arena, som drivs av Compare. Via Scaalers kontaktnät diskuteras också samarbeten inom Digitalwell Arena med företag och institutioner på den norska sidan av gränsen.

Compare är långt ifrån ensamma om att vara nyfikna på hur långt Scaalers plattform kan bära. Flera projekt, både på nationell och internationell nivå, håller just nu på att knytas till IoT-hubben.

IoT Sverige på besök

Redan under första veckan besöktes lokalen av Olle Bergdahl från IoT Sverige, som är ett strategiskt innovationsprogram som backas av Vinnova, Energimyndigheten och Forma. Syftet – och visionen – är att se om det går att hitta en testbädd med internationell attraktionskraft för IoT-teknik kopplat till hälsa i Arvika.

– Aktörssammansättningen i Arvika och i Region Värmland är mycket intressant, särskilt i skärningspunkten mellan hälsa och IoT. Närheten till innovationsmiljön runt Oslo bidrar till ytterligare spännande synergier och möjligheter, säger Olle Bergdahl, och fortsätter:

– När samhällsnytta och affärsnytta skapas genom IoT är attityd och kompetens viktiga komponenter. Drivna entreprenörer, stort engangemang och bred kompetens var delar jag upplevde i samband med mitt besök i Arvika.

Stefan Skoglund

Digital affärsutvecklare

+46 (0)706-07 08 67
stefan.skoglund@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se