Medlemsföretaget Changemaker Educations identifierar arbetsmarknadens framtida behov av kompetenser och förmågor, och designar därefter innovativa och effektfulla utbildningar. I höst startar de två yrkesutbildningar inom spelutveckling, UX och upplevelsedesign på Karlstad Innovation Park / The Great Journey: Experience Designer och Indie Game Developer. Här delar Per Myrén, utbildningsledare på Changemaker Educations, med sig av av hur de upplevt coronakrisen, så här långt. Om hur de påverkats, hur Värmland som digital region kan ta sig vidare och hur de ser på framtiden.

Hur har coronakrisen påverkat er verksamhet?

Vi tappar på den traditionella affärsverksamheten: konsultuppdrag på företag och organisationer, uthyrning av lokaler och våra internationella studerande/kontakter vågar inte ta sig hit. Däremot ser vi ut att kunna växla upp stort gällande on-line learning och livslångt lärande, det öppnas för helt nya samarbeten och syn på vad lärande är och kan vara. Digitalisering är inte blott ett verktyg för distansarbete – det är ett helt nytt lärande som sker, det är utvecklingsprocesser och nya affärsmodeller – ett nextflix-abonnemang för utbildningar blir vår framtid.

Har några av era tjänster har fått ökad respektive minskad efterfrågan?

Allt som handlar om utbildning och som redan nu vårt största område. Detta är statens och Myndigheten för Yrkeshögskolans svar på allt: sätt fler folk i utbildning.

Hur tror ni den digitala sektorn i Värmland kommer att påverkas?

Helt enormt. Om vi nu går in i detta ordentligt, genomtänkt och snabbt. Annars kommer den att påverka lika mycket  negativt.

Vad tror ni krävs för att Värmland ska bli en ännu attraktivare digital region i framtiden?

Det samma som krävs av alla andra regioner: att hänga med, testa och experimentera – se till att gå från goda tankar och idéer till att pröva i verkligheten och förändra, förkasta och förnya längs vägen.

Hur kan Compare bidra till den utvecklingen?

På allvar flytta fram lärande i frontlinjen och genom att ha en konstant beredskap angående förändringar. Är det inte det vi har lärt av Conona nu?

Vilka bestående förändringar tror ni att coronakrisen kommer att leda till, sett ur ett digitalt perspektiv?

Att vi har fått tänka till. Låt oss få någonting bra ut av självisolationen. Låt oss använda isolationen till självrannsakan och politisk eftertanke. Låt oss, till sist, inse att vi blott har en värld och att det är ett gemensamt ansvar att ta vara på den. Och låt oss så återvända till gemenskapen, full av handlingskraft och förändringsvilja. Nyttja den insikten till att involvera fler i den digitala utvecklingen, inte bara de digitalt frälsta.

Att vi äntligen fattar att utvecklingskostnaderna för digitaliserade varor och tjänster sjunker. Produktionskostnaderna går mot noll. Och distributionskostnaderna blir negativa, d v s producenten måste ta kostnader för att produkten inte skall distribueras. Alltså en helt ny logik.

Kan du berätta om någon spännande satsning ni har på gång?

Vi startar upp två nya utbildningar på Karlstad Innovation Park i september: indiespelutvecklare och experience designers. 50 studenter som kommer att göra ett stort avtryck, störa och skapa, i Karlstad, i Värmland, i världen!

Vad har hänt i ert företag om ett år?

Vi har växt i Karlstad med två, tre personer och har två utbildningar till på plats. Vi fortsätter driva innovation och digitalisering framåt i Värmland!


Avslutningsvis delade Per med sig av några personliga kortfrågor:

Vad ska du göra i sommar?

Ta hand om min gamla mamma på distans och förhoppningsvis i den sk verkligheten också…bada med familjen!

Vilket är ditt bästa semestertips i Värmland?

Hemliga bad i Slorudsälven.

App jag inte kan vara utan?

Spelappen Wordfeud. Med den så har jag daglig kontakt med min mamma. Socialt och kul!

Vad blir nästa stora digitala tjänst?

Hmm, million dollar question. Vet ej, sorry.

Här kan du läsa mera om utbildningarna Experience Designer och Indie Game Developer.

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Per Myrén

per@cmeducations.se

Changemaker Educations AB
c/o Karlstad Innovation Park, Sommargatan 101 A
65637, Karlstad

+46 (0)70-9692452

per@cmeducations.se

http://www.cmeducations.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ ossAnmäl till nyhetsbrev!