I vanlig ordning var det ett glatt gäng av näringslivsrepresentanter, studenter på IT-utbildningarna och elever från gymnasiet som träffades under avslappnade former på vårens ITQ-träff. ITQ är ett nätverk för tjejer som läser IT på universitetet och praktiker i branschen.


Bilden: Några av företagsrepresentanterna på plats var Ewelina Helmersson, Lotta Jansson, Ida Lundin, Katarina Friberg och Anna Nordenfelt.

Med en lunch i hus 21 gick startskottet, där speciellt yrkesverksamma alumner delade med sig av sina minnen och råd till nuvarande studenter och de som funderar på att söka någon av våra IT-utbildningar. 

”Det blir en direkt och nära relation till kommande yrkesliv att få kontakt med de som redan jobbar i branschen”, säger Marie-Therese Christiansson, universitetslektor i informatik och koordinator för nätverket. ”Det här är en fantastisk möjlighet att få en bred inblick i vad det kan innebära att jobba med IT.”

Många olika roller i en bred bransch

Bredden blir tydlig när företagen CGI, Sogeti, Evry, Prevas och ÅF presenterar hur de jobbar. Det handlar inte bara om teknik, berättar Cecilia Järnelid från Evry, men att det är den tekniska kompetensen som är grundläggande för att snabbt kunna komma in i branschen, går som en röd tråd genom alla presentationerna.

Lotta Jansson på Sogeti berättar om sin väg från utbildning på Karlstads universitet till dagens roll som konsultchef. Yrkesrollerna är många och alla behövs, speciellt tjejer är en tillgång eftersom de ofta har erfarenheter som användare och därför kan ställa kraven och designa lösningarna som de själva skulle vilja använda, menar Ewelina Helmersson på CGI. 

Ida Lundin, som nu jobbar på Prevas, fick bra kontakter med företaget vid en tjejkväll där ITQ blev inbjudna.  ”Jag är en person som trivs allra bäst med att knacka kod och ser det som ett kreativt och i stort konstnärligt jobb, det finns många likheter”, säger Ida Lundin. Hon fortsätter med att berätta att hon började sin utbildning på Karlstads universitet utan att kunna programmera en rad. 

Bättre lösningar med många olika perspektiv

Företagens gemensamma budskap var tydligt, att IT är något för alla, inte minst för tjejer. Både arbetsplatser, projekt och IT-lösningar blir bättre med olika perspektiv och idéer.

”Det är mångfalden som är viktigt”, påpekar Katarina Friberg från ÅF. ”Vårt företag arbetar strategiskt med frågan att öka mångfalden med en rad åtgärder, bland annat kan ni sikta in er på att söka jobb under september, då anställer vi bara tjejer”.

Vårens ITQ-träff avrundades med en tävling runt campus där studenterna visade upp sin studiemiljö och berättade om vad de gör, till exempel användartester i vårt Ozlab.

Anna Nordenfelt på Prevas tycker att inspirationsdagen är ett trevliga initiativ. ”Dessa nätverk är oerhört viktiga för att skapa kontaktytor mellan universitetet, studenter, forskare och näringsliv”, säger hon.

CGI Sverige AB
Tynäsgatan 6
65216, Karlstad

054-14 70 00

http://www.cgi.se

Sogeti
Norra Klaragatan 18
65340, Karlstad

+46 (0)8 536 820 00

http://www.sogeti.se/

Prevas
Regementsgatan 21B
65340, Karlstad

+46 54 14 7424

johan.lindqvist@prevas.se

http://www.prevas.se/

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ ossAnmäl till nyhetsbrev!