Botkyrka kommun har många webbredaktörer och för att säkerställa att informationen på webben alltid är korrekt och aktuell fanns ett behov av att underlätta deras arbete. SiteVision erbjuder ett enkelt och intuitivt webbpubliceringsverktyg (CMS), vilket passade kommunen bra när de skulle ta fram en ny externwebb. Soleil fick i uppdrag att utveckla nya botkyrka.se utifrån en paketlösning med några specialanpassningar.

– Förutom ett lättarbetat webbpubliceringsverktyg behövde vi en mobilanpassad webb och en plattform att kunna växa i. SiteVision ger oss goda möjligheter till det, berättar Fredrik Gladh, chef för kommunikations- och e-enheten, Botkyrka kommun.

Målet var att gå mot en mer serviceinriktad och tillgänglig webb. För att effektivisera arbetet valde kommunen att avvakta med innehållsarbetet och fokusera på den tekniska utvecklingen. När plattformen var på plats flyttades allt befintligt innehåll över till SiteVision.

– Det krävdes förstås en del bearbetning av innehållet ändå, exempelvis vad gäller hänvisningar och länkar som behövde ändras när vi fick en ny struktur. Det blev mer jobb internt än väntat, men det har gått bra, säger Fredrik Gladh.

Omfattande manuell migrering av innehåll

Soleil migrerade allt innehåll genom att kopiera texter från den gamla plattformen till SiteVision.

– Det gick inte att exportera innehållet från den gamla plattformen så vi fick sköta det helt manuellt sida för sida. Jag är väldigt nöjd över att vi gjorde en sådan omfattande migrering på kort tid, förklarar Fredrik Stodne, projektledare, Soleil.

Paketlösning med specialanpassningar

Webben är utvecklad utifrån en webbpaketlösning, som Soleil har kompletterat med några specialanpassningar.

– Botkyrka.se se har till exempel en flexibel menystruktur som kan innehålla både genomgångssidor och mappar. Det gör det möjligt att slå samman ett visst antal sidor i en mapp för att slippa visa varje sida i menyn. Vi har även gjort några integrationer, dels med Troint, ett förtroendemannaregister, som vi anpassat utseendemässigt, säger Fredrik Stodne.

Övriga anpassningar är en listning av lediga jobb och evenemang samt en tillgänglighetsanpassning. Kommunen har sedan tillgänglighetsgranskat webben med hjälp av Funka för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning kan ta del av all information de behöver.

Lättarbetat både på insidan och publikt

Webbredaktörerna kan nu jobba mer effektivt tack vare att SiteVisions CMS är mer lättanvänt. Lösningen är även mer flexibel, vilket innebär att kommunen kan göra mer förändringar själva, utan att ta hjälp av en utvecklare. Men det är inte bara de som jobbar på insidan som fått ett bättre arbetsredskap.

– Våra medarbetare i Kontaktcenter och på medborgarkontoren har fått det lättare att hitta information på den nya webben när de ska guida kommuninvånare och kollegor, säger Fredrik Gladh.

Längre besök från mobila användare

Då webben är responsiv och anpassad utifrån om besökaren använder desktop, mobiltelefon eller surfplatta blir det enklare att hitta rätt för alla.

– Vi har märkt att antalet besökare som använder mobiltelefon och stannar kvar en stund på webben har ökat stort. Förut lämnade de webben direkt, men nu gissar jag att de hittar rätt och fortsätter läsa, säger Fredrik Gladh.

Hög säkerhet med Cloud

Nya botkyrka.se har också högre säkerhet och bättre prestanda.

– Tidigare hade Botkyrka kommun en egen installation för backup som de driftade själva. Nu använder de Cloud och behöver inte bry sig, utan kan vara säkra på att webben inte går ner, säger Fredrik Stodne, projektledare, Soleil.

Tidseffektivt med paketlösning och hög tillgänglighet hos leverantören

Att välja ett paket med färdig struktur och givna ramar förenklar arbetet.

– När vi har en färdig lösning att utgå ifrån blir det inte så mycket diskussioner, utan vi kan istället jobba mer effektivt och välja att anpassa vissa saker. Eftersom Botkyrka kommun hade en snäv tidplan var detta helt klart en fördel, menar Fredrik Stodne.

Botkyrka kommun är nöjda med Soleils effektiva arbetssätt och höga tillgänglighet.

– Det bästa med Soleil är att de varit väldigt tillgängliga och lösningsorienterade. De har alltid tagit sig tid direkt när det uppstått funderingar eller problem. Det blir väldigt effektivt att jobba så, avslutar Fredrik Gladh.

Läs mer här

Soleil
Drottninggatan 21
65225, Karlstad

+46 (0)73 370 06 92

info@soleilit.se

http://www.soleilit.se/

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ ossAnmäl till nyhetsbrev!