Under rubriken” AI – hot eller möjlighet” dukade Compare upp med två experter på Terrassen Gastro i Mariebergsskogen. Eva Holmquist, civilingenjör och specialist inom mjukvarutest, och Fredrik Scheja, testarkitekt och agil coach, båda från Sogeti Sverige.

Den kanske mest kittlande frågan om AI är om den kan bidra till en mer generell superintelligens. Men där var båda experterna helt överens:

– Jag brukar kalla det ”Professor Balthazar-visionen”, drömmen om den perfekta maskinen. Men den är helt omöjlig att tillverka och en dröm vi måste krossa. Maskinen kommer alltid att göra fel, sa Fredrik Scheja.

– Den största faran är inte att AI blir för smart och gör sig av med alla människor, den största faran är att den blir dum. Den kan vara smartare inom smala områden, men kan inte göra olika saker, sa Eva Holmquist.

Lärande komponent ett krav

Främst handlar AI om möjligheter att processa stora mängder data och komma med svar inom ett begränsat område. Ett sådant exempel är bedömning av tumörer.

– Där finns en oerhörd mängd data som behöver analyseras och det är där de här systemen har sin styrka, sa Eva Holmquist, som dessutom tycker att ett mått på vad som får kallas AI är att systemet ska ha en lärande komponent som gör att det kan förbättras.

En central utmaning ligger dock i att AI är beroende av bra data. Den information som matas in, till exempel vid bildavläsning, måste vara både korrekt, uppdaterad och representativ.

Insnöad syn på varg

Ett kul exempel är hur fel det blev när en AI skulle bedöma om det var en varg eller en husky som visades på bild. Det visade sig att förekomsten av snö på bilden, ofrivilligt, blev en indikator för att utfallet skulle bli varg. Ett mindre roligt exempel var hur ett annat system ofta pekade ut svarta kvinnor som män, eftersom de bilder som använts vid programmeringen innehöll en för stor andel vita personer.

Ytterligare en etisk frågeställning handlade om en AI kan ta felaktiga beslut. Och ur vems perspektiv ett beslut är rätt eller fel? Här tycker Eva Holmquist att en viktig del handlar om att bygga ”explainable AI”, det vill säga att det är tydligt varför beslutet blev som det blev.

– Annars kan ingen efteråt tala om varför det blev ett ja eller ett nej.


Be Digital-nätverket fick fördjupa sig om AI med experterna på plats.

Precis som vid den förra Compare-lunchen hängde experterna kvar efter föreläsningen för att fördjupa diskussionen i Be Digital-nätverket. Där fick deltagarna chansen att i en work shop analysera hur AI skulle kunna påverka deras branscher.

Samtal som utmynnade i flera intressanta idéer. Exempelvis vad Pensionsmyndigheten bör tänka på vid inrättandet av en chatbot, hur kommuner skulle kunna få beslutsstöd i bygglovshantering eller vilken typ av data som skulle behövas för att göra digital marknadsföring mer träffsäker.

– Det var skönt att ha experterna med i samtalen, annars blir det lätt att en blind leder en blind. De bidrog med en klarhet om var vi står idag, sa Marie Granander, digitaliseringsstrateg på Eda kommun.

För den som inte orkar vänta på de riktiga svaren om vad AI kommer att kunna bidra med i framtiden kom Eva Holmquist, som själv skrivit flera egna fantastikromaner, med lästips inom science fiction-genren. Kanske innehåller de en gissning så bra som någon? Här är en lista på tre av hennes favoriter relaterat till AI:

  • Autonomous, av Annalee Newitz
  • The long way to a small, angry planet, av Becky Chambers
  • Ancillary Justice, av Ann Leckie
  • … och här hittar du en länk till Eva Holmquists förlag

Sandra Dalåsen

Event Coordinator

+46 (0)730-25 71 29
sandra.dalasen@compare.se

Stefan Skoglund

Digital affärsutvecklare

+46 (0)706-07 08 67
stefan.skoglund@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se